femeie motivatie
Despre Tine

tanara blonda cu bandana pe cap face gestul we can do it

Te simti blocata si lipsita de motivatie? Cum sa devii mai productiva si sa scapi de lene

Nu e intotdeauna usor sa-ti pastrezi motivatia. In unele zile, inertia preia controlul si devine dificil pana si cel mai simplu task pe care il ai pe lista. Ce e de facut in acest caz?

Indiferent de sarcinile pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit, este posibil sa depasesti lenea si sa fii productiva acasa, la serviciu sau la sala. Sfaturile urmatoare vin chiar de la terapeuti si psihologi contactati de revista digitala Woman's Day, care le-a cerut feedback-ul pentru a veni in ajutorul citioarelor.

Psihologul si terapeutul Victoria Shaw spune ca primul pas ar fi sa elimini cuvantul "lenes" din vocabularul tau. "Este un dur si jignitor. Sa fii prea critica cu tine insati poate inrautati de fapt procrastinarea."

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a deveni mai productiva si motivata

Fa un efort in primele cinci minute

Terapeutul Lauren Cook spune ca primele minute ale unei sarcini sunt cele mai grele. Odata ce proiectul este demarat, motivatia incepe sa vina: "Cea mai dificila parte este sa incepi. Dupa ce treci de primele cinci minute, deja mai ai putin si termini", spune ea.

Ia-o progresiv

"Obiectivele mari pot fi descurajante, iar obiectivele mai mici pot parea mai usor de gestionat", spune Shaw. "Daca nu iti gasesti motivatia de a merge la sala, incepe cu o plimbare in jurul blocului. Daca visezi sa scrii o carte, incepe sa scrii cateva paragrafe pe zi."

Realizand ceva, oricat de mic, reprezinta un punct de plecare spre scopul final.

Nu ignora pauzele

Shaw spune ca toata lumea are nevoie de timp pentru a se putea remobiliza: "Cand vine vorba de cresterea productivitatii, pauzele sunt la fel de importante ca timpul pe care il dedicam obiectivului nostru", spune ea.

Terapeuta recomanda programarea pauzelor pentru a te incuraja sa fii productiva in timp ce lucrezi. Este indicat ca pauzele sa aiba o durata fixa, astfel incat sa fie mai usoara revenirea la treaba.

Prioritizeaza obiectivele pe o lista

Caru Jones recomanda "sa-ti rupi cateva minute la inceputul zilei pentru a nota lucrurile pe care trebuie neaparat sa le faci in ziua respectiva, inainte de a incepe propriu-zis". Odata ce-ti vei stabili prioritatile, vei sti sa nu-ti pierzi timpul facand alte lucruri inutile.

Concentreaza-te pe o singura sarcina

Joree Rose, terapeut si antrenor de mindfulness, subliniaza ca multitaskingul nu este deloc indicat: "Cu cat incerci sa faci mai multe lucruri deodata, cu atat vei fi mai coplesita si-ti va fi mai greu sa te concentrezi", spune ea.

Recompenseaza-te

"La fel ca animalele, si noi, oamenii, suntem motivati de recompense. Alege-ti un stimulent si propune-ti sa nu ti-l oferi decat daca duci la bun sfarsit sarcina in curs."

Dormi suficient

Este greu sa fii productiva cand esti obosita. Rose spune ca "lipsa de somn poate incetini creierul unei persoane, distragand-o de la lucrurile importante." Pentru a te asigura ca vei fi productiva, dormi suficient de mult cu o seara inainte. Creierul tau iti va multumi.

Fa sport pentru a te energiza

Rose spune ca este important sa iti misti corpul, chiar si 10 minute pe zi, pentru a te simti "mai treaza si energizata". Sportul oricum imbunatateste calitatea vietii si e indicat sa-l practici, asa ca tine cont de acest aspect si fa-l prioritar in lista ta.

Fii atenta la ce mananci

Tot ceea ce facem are un impact asupra productivitatii noastre, inclusiv alimentatia. Rose spune ca mancarea procesata si de tip fast-food "ne face mai lenti".

Bea apa

Fara doza zilnica adecvata de H20 nivelul de productivitate scade. Jones spune ca creierul trebuie hidratat pentru a functiona in parametri normali, iar sangele are si el nevoie sa circule corect cu ajutorul apei din organism.

Renunta la perfectiune

"Pentru unii oameni, presiunea de a fi perfect poate ingreuna indeplinirea unor sarcini", spune Shaw. "In aceste cazuri, pare mai confortabil sa amanam ce avem de facut decat sa riscam esecul."

Psihologul le reaminteste mereu pacientilor ca e mai bine "sa faci ceva decat sa nu faci nimic" si sustine ca "facand un anumit lucru, ne perfectionam si invatam. E important sa devenim mai buni, sa incercam si sa mergem inainte!"

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri