Dieta Montignac, care se bazează pe folosirea indicelui glicemic pentru a ține sub control greutatea corporală, s-a bucurat de un succes răsunător în anii '90.
Dieta Montignac nu limitează cantitatea de alimente pe care le consumi, însă este important ca alimentele pe care le alegi să aibă un indice glicemic mic. Mai exact, această dietă implică două planuri, unul pentru a slăbi, iar altul pentru a ține la distanță kilogramele în plus. Respectată ca la carte, cu ajutorul acestei diete vei reuși să dai jos până la 16 kilorame, în doar trei luni.
Citește și: Ce să mănânci pentru a avea un păr frumos. 8 alimente de introdus în dieta zilnică
Ce alimente sunt permise în dieta Montignac
Inventată de francezul Michael Montignac, acest regim alimentar se bazează pe consumul de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, aceștia având rolul de a reduce nivelul de zahăr din sânge, ceea ce se va vedea nu doar prin pierderea rapidă în greutate, ci și prin prevenirea apariției efectului de tip yo-yo.
Astfel, în timpul acestei cure sunt recomandate grăsimile care conțin acizi grași Omega-3 și acizi grași mononesaturați, precum pește și ulei de măsline, biban de mare, șuncă, friptură de vită, pui, dar și alte alimente, precum ouă, iaurt de soia, brânză cottage fără grăsime, linte, pâine integrală Montignac, ovăz, orez basmati, migdale, nuci, grapefruit, portocale, mere, pere, anghinare, varză, rucola, spanac, zuccchini, sfeclă roșie, ciocolată neagră, ulei de măsline.
Ce alimente sunt interzise în dieta Montignac
Potrivit nutriționiștilor, dacă alegi să urmezi această dietă, atunci ar trebui să renunți la alimentele cu un indice glicemic ridicat, precum cartofi prăjiți, făină de orez sau albă, zahăr, orez, băuturi carbogazoase, chipsuri, mămăligă, pâine de secară, pâine neară, porumb, ananas în sirop, banane, castane, pizza, piersici, papaya, cartofi, morcovi, sfeclă.
Dieta Montignac - principalele faze
Dieta Montignac se bazează pe două faze, prima fiind cea de slăbire. În timpul acesteia poți opta pentru alimente preponderent proteico-lipidice, pe bază de carne și pește, cu un indice glicemic foarte scăzut ori meniuri cu alimente preponderent glucido-proteice, care conțin grăsimi poli și mononesaturate și din care lipsesc grăsimile saturate, fiind recomandate alimentele cu indice glicemic sub 50.
De asemenea, meniul zilnic trebuie să fie compus din trei mese principale, mic dejun consistent, prânz normal, o cină ușoară și două gustări. Fructele sunt recomandate a fi consumate cu 30 de minute înainte de masă.
Citește și: Dieta daneză sau cum să slăbești nouă kilograme în 13 zile, fără să te înfometezi. Meniul complet
Faza a doua este cea de menținere, iar în cadrul acesteia, libertatea de alegere a alimentelor este mai mare. Este, însă, important să nu faci excese, dar și să respecți anumite reguli, între care să consumi pâine doar la micul dejun, iar aceasta să fie integrală, să consumi carne slabă și pește, lapte degresat. Este indicat să eviți consumul de alcool și de zahăr, dar și să bei cel puțin doi litri de apă pe zi.
Dieta Montignac - meniu pe zile
LUNI:
Mic Dejun: pâine integrală, dulceață fără zahăr, fruct, iaurt cu 0% grăsime;
Prânz: somon marinat, piept de curcan cu ardei gras, fruct roșu;
Cină: salată verde cu castravete, avocado, ton și creveți decorticati, cartofi la cuptor.
MARȚI:
Mic Dejun: fulgi de ovăz, lapte de soia, prune
Prânz: salată creață cu ficat de pasăre, fructe
Cină: supă de varză (se toacă varză, țelină, ardeiul gras și 3 cepe; roșiile se taie în 8; toate legumele se pun într-o oală și se acoperă cu apă cât să le depășească ușor; se lasă la fiert circa o ora; pătrunjel, sare și piper după gust), linte verde, iaurt cu 0% grăsime.
MIERCURI:
Mic Dejun: clătite cu hrișcă, brânză scursă de zer cu 0%grăsime, dulceață fără zahăr, fruct;
Prânz: salată de roșii, ton la grătar, broccoli, iaurt cu 0% grăsime;
Cină: andive cu jambon, brânză proaspătă, piure de zmeură.
JOI:
Mic Dejun: musli fără zahăr, lapte de migdale, fruct, iaurt cu 0% grăsime;
Prânz: salată de castraveți, piept de pui la grătar, mazăre, brânză;
Cină: spaghete cu sos de roșii și busuioc, compot de mere fără zahăr.
VINERI:
Mic Dejun: pâine integrală, dulceață fără zahăr, fruct, iaurt cu 0% grăsime;
Prânz: morcov ras, file de somon, brânză;
Cină: supă crema de roșii, omletă cu spanac (4 roșii se scufundă în apă fiartă pt 30 de secunde și se decojesc; ceapă tocată se trage la tigaie cu puțîn ulei de măsline; se adaugă roșiile iar după un minut spanacul; se mai lasă 10 minute la foc mic și apoi se toarnă peste cele 4 ouă bătute în prealabil cu sare, boia dulce și piper).
SÂMBĂTĂ:
Mic Dejun: fulgi de ovăz, lapte de soia, fruct, iaurt cu 0% grăsime;
Prânz: clafoutis cu ceapă și bacon, salată vrede;
Cină: sufleu de brânză (într-un vas se amestecă 300 gr brânză, 150 gr cașcaval ras și 4 gălbenușuri de ou, sare și piper; albușurile se bat spumă tare; se amestecă cele două compoziții, se pun într-o tavă de silicon la cuptorul preîncălzit la 220 grade C timp de 30-40 de minute), salată verde.
DUMINICĂ:
Mic Dejun: omletă, bacon, brânză;
Prânz: Avocado cu creveți, file de rată, ciuperci cu pătrunjel, pere fierte trase în ciocolată (50 grame de ciocolată neagră cu peste 70% cacao dizolvată la bain-marie);
Cină: supă de legume, orez basmati cu roșii, compot.
Credit foto: Shutterstock