de ce vrei sa dormi dupa amiaza
Sanatate

In timpul zilei, cu totii avem momente cand am vrea sa dormim putin. Fie a fost o zi aglomerarata ori nu am dormit bine nopatea de dinainte sau din cauza unui motiv pe care nu il cunoastem inca. Iata de ce ai nevoie sa tragi un pui de somn dupa amiaza, potrivit explicatiilor a patru experti, oferite publicatiei The Conversation:

De ce simti nevoia sa dormi dupa-amiaza. Ce explicatii au specialistii

In timpul zilei, cu totii avem momente cand simtim nevoia sa ne odihnim. Ori a fost o zi aglomerarata, ori nu am dormit bine noaptea de dinainte sau poate din cauza unui motiv pe care nu il cunoastem inca. Iata ce spun expertii The Conversation despre aceasta nevoie si cat ar trebui sa dormim dupa amiaza:

  • Kathleen Maddison, specialist in probleme de somn

In timp ce exista dovezi ca a fi somnoros este un indicator timpuriu al unei tulburari de somn sau stari de sanatate precare, un pui de somn poate fi benefic pentru multi oameni. Atipeala reduce senzatia de somnolenta si creste vigilenta, dar si imbunatateste performanta in privinta timpului de reactie, coordonarea, rationamentul logic, consolidarea memoriei, starea de spirit si reglarea emotiei.

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca somnul pe timp de zi poate scadea tensiunea arteriala la unele persoane. Iata insa si cateva avertismente:

  1. Daca dormi pentru a recupera somnul de calitate slaba din timpul noptii, atunci problema-mama trebuie rezolvata;
  2. Limiteaza puiul de somn de la 10 la 30 de minute pentru a reduce riscul de a suferi de inertie de somn;
  3. Evita sa dormi la ore tarzii, apropiate de seara, deoarece acest lucru poate prelungi timpul necesar pentru a adormi noaptea.
  • Michelle Olaithe, psiholog
Lucy Worsley Investighează este un documentar despre cele mai dramatice capitole ale istoriei britanice. Pe DIGI Wolrd și DIGI Online, azi de la 20:00.

A trage un pui de somn poate fi benefic si poate, in mare parte, sa te faca sa recuperezi somnul pierdut din cauza muncii, a copiilor sau a noptilor pierdute. Scurtele atipeli pot imbunatati vigilenta, starea de spirit si memoria. Cand dormi, tinteste pentru aproximativ 10-30 de minute de odihna. Acest lucru te va impiedica sa dormi adanc si nu va interfera cu rutina de somn pe timp de noapte.

Un somn adecvat, de aproximativ sapte pana la noua ore, intr-un ciclu de 24 de ore, pentru majoritatea adultilor este esential pentru functionarea optima a sistemului imunitar si creierului, pentru a reduce riscul de accidente auto si pentru a scadea riscul unei serii de probleme de sanatate.

Cu toate acestea, somnul pare sa fie cel mai bun atunci cand este consolidat pe timp de noapte, asa ca nu lasa atipelile sa interfereze cu somnul nocturn.

Excesul de oboseala in timpul zilei ar putea fi un indiciu al unei probleme de sanatate.

  • Raymond Matthews, cercetator de somn

Daca cineva intreaba daca ar trebui sa traga un pui de somn, raspunsul e, de obicei, "da". Adultii iau in considerare somnul doar daca sunt obositi, iar cea mai buna contramasura pentru oboseala este somnul. Exista doua consecinte ale unui pui de somn.

In primul rand, scade unitatea de dormit. Acest lucru este bun daca trebuie sa te trezesti dupa puiul de somn, dar poate fi problematic daca acesta este prea aproape de ora obisnuita de culcare.

In al doilea rand, daca somnul de dupa amiaza este prea lung, poti simti un o stare de ameteala dupa ce te trezesti, numita inertie de somn. Daca trebuie sa performezi imediat dupa puiul de somn, limiteaza-te la o perioada scurta de 30 de minute.

  • Shona Halson, fiziolog

Multe persoane sunt lipsite de somn, iar o reducere cronica a somnului este legata de scaderea bunastarii fizice si mintale. Lipsa somnului a fost legata de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, pierderea memoriei, anxietate si depresie.

A atipi pentru a improspata somnul poate fi un mijloc eficace de a spori somnul total intr-o perioada de 24 de ore si s-a dovedit benefic pentru performanta, eficienta, starea de spirit si reactie. De asemnea, poate reduce oboseala si accidentele.

Etichete: somn , insomnii

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?