obiceiuri nefericire
Timp Liber

Toate cunoastem o persoana care tot timpul este fericita, face glume bune, se bucura de lucrurile mici si ne face sa ne intrebam cum reuseste sa fie tot timpul cu zambetul pe fata.  Ei bine, pentru a iti intesifica starea de fericire este important sa stii care sunt lucrurile care o umbresc si sa le indepartezi din viata ta. 

Obiceiurile inconstiente care iti provoaca nefericire. Cum sa le identifici si sa scapi de ele

Pentru a-ti intesifica starea de fericire, este important sa stii care sunt lucrurile care o umbresc. Al doilea pas este sa iei atitudine si sa incepe sa indepartezi elementele toxice din viata ta. 

Mai jos gasesti o lista realizata de catre Forbes cu toate obiceiurile care influenteaza starea de nefericire a unei persoane si cateva sfaturi pentru a le corecta:

  • Evita persoanele negative

Oamenii care se plang si gandesc negativ atrag la randul lor ceea ce ofera: negativitate. Ei prefera sa isi planga de mila in loc sa se concentreze pe solutionarea problemelor.

De multe ori, ne simtim datori sa ii ascultam pe acestia si sa incercam sa ii intelegem, insa vaicarelile lor ne pot afecta starea emotionala. Evita sa te implici prea tare si distanteaza-te cand este necesar.

Daca cineva fumeaza, stai acolo toata dupa-amiaza, inhaland fumul? Daca raspunsul este nu, inseamna ca trebuie sa te retragi si sa procedezi la fel si in cazul oameniilor negativi. O buna modalitate de a stabili limite este sa ii intrebi cum intentioneaza sa isi rezolve problemele. In acest fel, plangaciosul va redirectiona conversatia intr-o directie productiva.

Inconjoara-te cu oameni care te inspira, oameni care te fac sa iti doresti mai mult si o sa vezi ca perspectiva ta asupra vietii se va schimba.

  • Iti compari viata cu cea postata de restul lumii pe retelele de socializare

Institutul de Cercetare a Fericirii a realizat "Experimentul Facebook" pentru a afla cum ne afecteaza social media fericirea. Jumatate dintre participantii la studiu au fost incurajati sa acceseze platforma ca de obicei, in timp ce cealalta jumatate nu a navigat pe Facebook timp de o saptamana.

Rezultatele au fost uimitoare. La finalul saptamanii, participantii care au renuntat la reteau au raportat ca sunt mai multumiti de viata lor si se simt mai putin tristi si singuri. De cealalta parte, cercetatorii au concluzionat ca persoanele care au continuat sa stea pe Facebook au prezentat cu 55% mai multe sanse de a se simti stresate.

Nu te lasa pacalita, social media reprezinta rareori realitatea, ci mai degraba ofera o imagine deformata, imbunatatita a acesteia.

  • Te izolezi

Izolarea este un raspuns destul de comun la nefericire, dar exista o serie de cercetari care arata ca este cel mai nociv lucru pe care il poti face pentru o existenta sanatoasa.

Este o greseala uriasa sa stai departe de lume deoarece socializarea, chiar si atunci cand e practica cu neincredere, este excelenta pentru starea de spirit. Cu totii avem zile in care ne dorim sa stam singuri, dar aceste momente nu trebuie sa devina obisnuinta.

  • Incerci sa controlezi totul

E usor sa cazi intr-o extrema si sa devii obsedata de control, mai ales cand vine vorba de altii. Nu uita, singura persoana pe care o poti controla esti tu. Cand incerci sa dictezi comportamentul celor din jur, acest lucru are consecinte, iar una dintre ele este umbrirea propriei fericiri.

  • Te plangi

Acest obicei este periculos pentru starea ta de spirit, precum si atitudinea care il precede. Prin faptul ca repeti si te gandesti constant la cat de rau merg lucrurile, iti reafirmi credintele negative.

Fii cu bagare de seama cand te plangi cuiva fiindca exista o linie fina intre nevoia de a fi ascultata si alimentarea nefericirii prin repetarea obsesiva a lucrurilor care nu functioneaza asa cum iti doresti.

  • Incerci sa ii impresionezi pe ceilalti

Incercarea de a impresiona alte persoane vine cu rezultate complet opuse. Doar pentru ca iti vor admira hainele, masina sau jobul de vis, nu inseamna ca te vor si placea.

Autenticitatea este o modalitate foarte buna de a castiga simpatia oamenilor care merita cu adevarat, iar specialistii in psihoterapie ii incurajeaza pe pacienti sa pastreze curajul de a fi ei insisi chiar si atunci cand nu cred ca pot face acest lucru.

  • Nu iti stabilesti obiective

Stabilirea unui scop iti ofera speranta si capacitatea de a lupta pentru un viitor mai bun. Fara obiective, in loc sa inveti si sa te dezvolti, o sa iti rasune mereu in minte intrebarea: "de ce lucrurile nu se schimba niciodata?".

  • Te temi

Frica nu este altceva decat o emotie alimentata de imaginatia ta. Frica este o alegere, iar oamenii fericiti stiu acest lucru mai bine decat oricine altcineva, deci isi educa creierul sa ignore frica. 

  • Nu traiesti clipa

Sentimentul de vinovatie nu iti poate schimba trecutul si nici anxietatea nu poate modifica viitorul. Concentreaza-te pe momentul prezent. Pentru a face asta, trebuie sa constientizezi doua lucruri:

1. Accepta-ti trecutul. Daca nu faci pace cu el, nu te va parasi niciodata si iti va afecta viitorul.

2. Accepta incertitudinea viitorului si renunta la a avea asteptari inutile de la tine si altii.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri