PFW
Moda

Săptămâna Modei de la Paris 2024. Profimedia

PFW 2024. Stella McCartney propune o colecție vegană, Marine Serre a ales decorul unei pieţe, iar o defilare a avut loc în biserică

Stella McCartney şi-a atras publicul într-o seră uriaşă dintr-un parc parizian pentru prezentarea colecţiei sale pret-a-porter toamnă/iarnă 2024, la Săptămâna Modei de la Paris (PFW), propunând, sub lumina puternică a soarelui, creaţii realizate din materiale reciclate.

Imagini ale unor iceberguri care se topesc au apărut pe ecranele defilării, în timp ce pe coloana sonoră a răsunat vocea actriței Olivia Colman care dă viaţă Gaiei, zeiţa mamă a Pământului, care întreabă publicul "ce va rămâne din mine după voi?", arată Reuters, citată de Agerpres.

Modelele au defilat pe podium în costume cu o croială lejeră, umeri proeminenţi şi pantaloni cu talie joasă, în rochii mătăsoase, tăiate asimetric, trenciuri din materiale care imită pielea, dar şi în paltoane masive, asemănătoare unor pelerine, realizate din patch-uri de lână.

Britanica pare să-şi fi permis mai multă excentricitate decât de obicei, cu rochii de bal croşetate în roşu intens.

În ceea ce priveşte materialele, creatoarea spune "că este în căutarea de soluţii care fac imposibilă observarea diferenţei cu ochiul liber", cum ar fi o ţinută din piele artificială albă.

După defilare, McCartney a făcut fotografii cu mai mulţi invitaţi, printre care tatăl său, Paul McCartney, şi colegul acestuia din trupa The Beatles, Ringo Starr, modelul Paris Jackson sau actriţa Charlotte Rampling, înainte de a se întâlni cu jurnaliştii.

stella (10)
Paris Jackson, Sir Paul McCartney. PFW 2024. Stella McCartney Women Ready-to-wear Fall-Winter 2024/2025. Profimedia
Stella McCartney: Front Row - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025
Sir Ringo Starr, Paris Jackson, Sir Paul McCartney. PFW 2024. Stella McCartney Women Ready-to-wear Fall-Winter 2024/2025. Profimedia

Întrebările s-au axat pe mediu, iar McCartney a declarat că preferă pozitivitatea în locul furiei atunci când vine vorba de mesajele transmise.

STELLA McCARTNEY Fall/Winter 2024 runway during Paris Fashion Week on February 2024 - Paris, France 04/03/2024
PFW 2024. Stella McCartney Women Ready-to-wear Fall-Winter 2024/2025. Profimedia

"Este una dintre cele mai dăunătoare industrii de pe planetă şi ne comportăm ca şi cum nu ar fi aşa", a declarat ea despre industria modei, precizând că ideea prezentării sale a fost de a transmite un "memento politicos" şi de a oferi câteva soluţii.

Stella a cerut lumii modei să se "trezească", în timpul unui spectacol cu 90% materiale din colecţie "ecoresponsabile", precum pielea vegană pentru genţile de mână.

Directorul general al grupului LVMH, Antonio Belloni, a asemănat rolul lui McCartney în cadrul acestuia cu cel al unei "muze" pe teme legate de mediu, invocând experienţa îndelungată în domeniu a creatoarei de modă.

Stella a lucrat la Chloé, a părăsit Londra pentru a defila pe podium la Paris, călcând pe urmele lui Alexander McQueen şi Victoria Beckham. McCartney şi-a fondat brandul în 2001 cu angajamentul de a nu folosi în creaţiile sale piele sau blană, iar în 2019 s-a alăturat LVMH.

Defilările de modă în biserici nu fac excepţie la Paris

Melodia "Like a Prayer" a Madonnei a răsunat sub vitraliile Catedralei Americane din Paris. Acest hit a scandalizat lumea în urmă cu 35 de ani cu clipul său care amesteca referinţele sexuale cu cele creştine, transmite AFP, citată de News.ro.

Pe altar, o statuie a lui Hristos a fost acoperită cu o pânză purpurie cardinal. Cele aproximativ treizeci de modele au prezentat ţinute decente din colecţia designerului german Lutz Huelle.

Defilările de modă în biserici nu fac excepţie la Paris, parohiile văzând în ele un venit în plus.

Marine Serre, prezentare de modă la piață: Este un loc care conectează oamenii

Designerul Marine Serre, în vârstă de 32 de ani, o figură de referinţă a generaţiei sale, şi-a lăsat luni amprenta, adunându-şi invitaţii la Ground Control, în estul Parisului, într-o atmosferă de piaţă, cu cafenele, standuri de băuturi, pizza şi florării.

"Am ales piaţa pentru că este un loc care conectează oamenii, un loc în care ne facem timp să fim împreună", spune franţuzoaica, care se declară împotriva defilărilor organizate în "cuburi" efemere şi care a folosit cât mai multe materiale reciclate, oferindu-le o viaţă nouă.

Modelele, alese în întregime prin "casting sălbatic", aveau vârste cuprinse între câteva luni şi aproximativ şaizeci de ani. O mamă a defilat pe podium cu copilul ei în port-bebe, într-o ţinută albă imprimată cu o semilună, semnătura mărcii Marine Serre.

Printre look-urile reperate: o ţinută de seară neagră devastatoare şi siluete streetwear în blugi serigrafiaţi şi accesorii de zi cu zi, precum termosul.

"Văd frumuseţea în obişnuit, cu simplitate (...) Am vrut ca femeile să se simtă confortabil, dar şi graţioase şi puternice în haine", a declarat designerul presei după defilare.

Propulsată de premiul LVMH pe care l-a primit în 2017, în acelaţi timp cu o donaţie de 300.000 de euro, tânăra creatoare foloseşte upcycling-ul şi amestecul de stiluri între sportswear şi haute couture.

Săptămâna Modei de la Paris se încheie pe 5 martie, iar marile branduri Chanel şi Louis Vuitton vor defila în ultima zi a evenimentului.

 

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri