Snowdrops,,1st,Of,March,Tradition,White,And,Red,Cord,Martisor
Timp Liber

Credit foto: Shutterstock

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Ce semnificație are șnurul alb și roșu primit în 1 Martie

Ziua de 1 Martie este sinonimă cu revenirea la viață a animalelor, a naturii, dar și cu noul început, cu optimismul. În același timp, în România și în alte țări învecinate, se celebrează Mărțișorul, tradiția populară care în 2017 a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO.

În 1 Martie, femeile și fetele primesc mărțișoare decorate cu șnur alb și roșu, pe care le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

Citește și: Mesaje 1 Martie. Cele mai speciale urari pentru femeile din viata noastra

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât.

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor - 1 Martie

martisor
  • În prima zi a lunii martie încep zilele Babelor care, în intervalul 1-9 martie prezic șansele noastre în acest an. Dacă în ziua Babei noastre vremea e frumoasă, atunci și anul va fi norocos și luminos, iar dacă plouă, ninge sau sunt nori, atunci nu ne vor ocoli încercările.
  • Mărțișorul este purtat toată luna martie, după care este prins de un pom înflorit, obicei despre care se spune că aduce belșugul. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, are tate șansele să se împlinească.
  • În zona Moldovei, și bărbații primesc mărțișoare.
  • În Transilvania, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot feri de duhurile rele.
  • În județul Bihor de crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.
  • În Banat, fetele se spală pe față cu zăpadă topită, pentru ca să fie iubite.
  • În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer, pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Ce simbolizează șnurul alb și roșu al Mărțișorului

martisor

Citește și: Mesaje 8 Martie. Cele mai frumoase urari pentru mame, surori, soacre, prietene, colege

În trecut, Mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată cu un șnur împletit din două fire: alb și roșu. Firul alb simbolizează divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea, în timp ce partea roșie a șnurului care se poartă în piept sau la încheietura mânii este un simbol al dragostei, al prieteniei și al fidelității.

În tradiţia populară, cele două culori din care se împleteşte şnurul cu care se leagă mărţişorul-talisman reprezintă iarna și primăvara, precum și întâlnirea dintre ele, care se face tocmai la 1 martie.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri