Service Of Thanksgiving For The Duke Of Edinburgh
Actualitate

Regina Elisabeta a II-a. Getty Images

Moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce se ştie despre ultimele ore ale suveranei britanice

Regina Elisabeta a II-a a murit joi în castelul său scoţian de la Balmoral în urma a ceea ce a părut o degradare a stării de sănătate produsă atât de rapid, încât doi dintre fiii ei şi nepotul William nu ar fi avut cum să ajungă la timp la căpătâiul suveranei, informează AFP, potrivit Agerpres.

Primul comunicat de la Buckingham, scurt, dar alarmant. În privat, apropiaţii reginei se aşteptau deja la ce era mai rău

La 12:32, ora Londrei, (11:32 GMT) soseşte primul comunicat de la Palatul Buckingham, scurt, dar alarmant, care împărtăşeşte lumii temerile medicilor reginei, ''preocupaţi'' de starea ei de sănătate.

În privat însă, apropiaţii reginei se aşteptau la ce e mai rău de câteva ore deja, relatează vineri presa britanică. Suverana a fost nevoită să anuleze o reuniune prin videoconferinţă în seara zilei anterioare, iar de la orele 9:00, ''medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit'', a scris The Sun, în timp ce Daily Mail evocă ''o agravare a situaţiei joi dimineaţă''.

regina elisabeta a II-a
Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a nu este cea mai bună. / Foto: Getty Images

Apropiaţii reginei Elisabeta a II-a s-au organizat de urgenţă pentru a ajunge în Scoţia

În primul rând, moştenitorul tronului, Charles, şi soţia sa, Camilla, care, potrivit presei, au plecat în a doua parte a dimineţii de la Dumfries House, în sudul Scoţiei, la bordul unui elicopter regal. La Balmoral, se afla sora lui Charles, Anne.

Nu se cunoaște ora precisă a decesului reginei, survenit în cursul ''după-amiezii'', potrivit Palatului Buckingham.

Prim-ministrul britanic Liz Truss, numită oficial de suverană marţi la Balmoral, a fost informată de decesul reginei aproximativ la ora locală 16:30 (15:30 GMT), potrivit biroului său, cu două ore înaintea anunţului oficial.

Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață

Cine a fost alături de regină în ultimele momente

Așadar este probabil ca Charles şi Anne să fi fost prezenţi în ultimele momente din viaţa suveranei, dar nu și ceilalți doi fii ai reginei, Andrew şi Edward, şi nici prinţul William. Sosiţi în Scoţia cu o aeronavă a Royal Air Force, aceştia au intrat pe porţile castelului abia după ora 17:00 (16:00 GMT).

charles (9)
Printul Charles, acum regele Charles III. Profimedia

Prinţul Harry, aflat în relaţii tensionate cu familia regală, a sosit încă şi mai târziu, neînsoţit, după ce vestea făcuse deja înconjurul lumii. A plecat separat vineri dimineaţă, cu o cursă obişnuită British Airways.

Doar şase ore au trecut între primul comunicat al palatului şi anunţul oficial al decesului reginei Elisabeta a II-a, a cărui cauza nu a fost anunţată.

Queen Elizabeth II death
Harry, ducele de Sussex, la aeroportul Aberdeen. Se îndreaptă spre Londra după decesul bunicii sale, regina Elisabeta a II-a. Profimedia

Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a, într-un declin vizibil în special după decesul soţului ei, prinţul Philip, în aprilie 2021

Starea de sănătate a suveranei de 96 de ani era într-un declin vizibil de mai multe luni, în special după decesul soţului ei, prinţul Philip, în aprilie 2021. A petrecut o noapte în spital în octombrie anul trecut în vederea unor investigaţii a căror natură nu a fost dezvăluită. Palatul a evocat de atunci ''probleme de mobiliate''.

regina elisabeta a II-a si printul philip
Regina Elisabeta a II-a și printul Philip au fost foarte uniți. / Foto: Profimedia
Queen Elizabeth II Platinum Jubilee 2022 - Platinum Party At The Palace
Portretul reginei Elisabeta a II-a. Getty Images

Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață

În ultimele fotografii cu Elisabeta a II-a, realizate marţi la Balmoral, imaginea mâinii sale drepte, învineţite, a ridicat semne de întrebare. Suverana şi-a făcut apariţia surâzătoare, în picioare, dar mai fragilă ca oricând.

Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață
Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață / Profimedia Images

 

Intrebarea zilei

Cum vă petreceți prima lună de vară?

Partenerii Nostri