nunta regala Elisabeta a II-a, printul Philip
Actualitate

20 noiembrie 1947, ziua nunții Elisabetei a II-a cu Philip / Foto: Profimedia

Regina Elisabeta și prințul Philip, o dragoste ca-n povești. Ce sacrificiu a făcut ducele de Edinburgh pentru iubire

Prințul Philip și regina Elisabeta a II-a își iau adio după 73 de ani de căsnicie. Povestea lor a debutat în adolescență, încă de la prima întâlnire dintre cei doi, a urmat nunta, patru copii și o viață întreagă dedicată monarhiei britanice. Sâmbătă, 17 aprilie 2021, ultima filă a acestei povești se scrie odată cu înmormântarea prințului consort.

Elisabeta și-a cunoscut soţul, pe prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, pe când avea numai 13 ani, la nunta verișoarei sale, prințesa Marina a Greciei. S-a îndrăgostit de tânărul de 19 ani cu fizic atletic şi a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală. Ulterior, regele George al VI-lea, tatăl actualei regine, și-a dat acordul pentru ca cei doi tineri să se căsătorească, însă numai când tânăra Elisabeta ar fi împlinit 21 de ani.

Elisabeta a II-a, prințul Philip și copiii lor cei mari: prințul Charles și prințesa Anne
Elisabeta a II-a, prințul Philip și copiii lor cei mari: prințul Charles și prințesa Anne / Foto: Profimedia

Citește și: 10 glume și gafe îndelung comentate ale prințului Philip, unul dintre cei mai iubiți membri ai familiei regale

Sacrificiul lui Philip: a renunțat la titluri și la numele de familie

Lucy Worsley Investighează este un documentar despre cele mai dramatice capitole ale istoriei britanice. Pe DIGI Wolrd și DIGI Online, azi de la 20:00.

În vara lui 1946, Prinţul Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. Înainte de nuntă, Philip a renunţat la titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei, a luat titlul de Locotenent Philip Mountbatten, după numele mamei sale și a fost naturalizat britanic. Chiar înainte de nuntă a fost numit Duce de Edinburgh şi a primit titlul de Alteţa Sa Regală.

Citește și: Prima apariție a reginei Elisabeta a II-a după moartea prințului Philip. Și-a reluat deja atribuțile

Regina Mamă i-a scris la vremea respectivă ginerelui său, cerându-i asigurări că o va ”prețui” pe fiica sa. Philip, în vârstă de 26 de ani la vremea respectivă, i-a răspuns: ”S-o prețuiesc pe Lilibet? Mă întreb dacă nu cumva acest cuvânt este prea sărac pentru a descrie ce simt”.
Ducele de Edinburgh a fost mereu alături de Regina Marii Britanii, ori de câte ori a trecut printr-un moment dificil. De altfel, el însuși a făcut un sacrificiu uriaș atunci când a ales să se căsătorească cu Elisabeta

Elisabeta a II-a nu a luat numele soțului

regina elisabeta si printul philip, alaturi de copiii lor

Când Elisabeta a devenit regină, în 1952, cuplul avea deja doi copii, Prinţul Charles și Prințesa Anne. Odată cu urcarea pe tron, potrivit tradiţiei, casa regală ar fi urmat să ia numele soţului reginei, devenind Casa de Mountbatten. Cu toate acestea, regina-mamăş i premierul Winston Churchill s-au opus, iar casa regală şi-a păstrat numele de Casa de Windsor.

Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, căsnicie de 73 de ani, patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți

Regina Elisabeta a II-a, printul Philip și cei 7 stranepoti (2018)

Suverana Marii Britanii și prințul consort au împreună patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți. Deși mariajul lor a avut suișuri și coborâșuri, vehiculându-se chiar că Prințul Philip ar fi înșelat-o pe Elisabeta a II-a, căsnicia celor doi a fost de neclintit până la sfârșitul vieții ducelui.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri