Rinda și Rona Hartner
Actualitate

Rinda și Rona Hartner / Facebook

Sora Ronei Hartner, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața actriței: „Îmi spunea că se va mărita cu Dumnezeu!”

Rinda, sora Ronei Hartner, a făcut noi declarații despre ultimele clipe din viața actriței, mărturisind că aceasta și-a presimțit moartea, dar și că îi spunea des că „se va mărita cu Dumnezeu”.

Rona Hartner s-a stins din viață la sfârșitul lunii noiembrie 2023, după o luptă cu o formă de cancer. A fost înmormântată pe 1 decembrie, în rochie albă de mireasă, având-o alături de Rinda, sora ei.

Citește și: Val de reacții după ce sora Ronei Hartner a anunțat că actrița „își trăiește ultimele clipe”. Dan Negru: „Dumnezeu să-i lumineze calea”

În cadrul podcastului moderat de Adrian Artene, Rinda Hartner a vorbit despre ultimele clipe din viața actriței, mărturisind că aceasta s-a stins cu zâmbetul pe buze.

„Era liniștită de la medicamente, dar cum s-a crăpat de ziuă, au început păsările să cânte pe-afară, și am văzut cum, deodată, s-a luminat și zâmbea. I-am zis: «Visezi? Ce visezi?». Și, după aceea, m-am uitat mai bine la ea și i-am zis că vede pe cineva. I-am zis «Drum bun, Ronel, o să ne mai vedem când mi-o veni și mie timpul». Și știu că a plecat cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă a plecat prematur, că nu voia încă să plece, voia să se ocupe de fata ei, s-o vadă, să ajungă la majorat, să joace la nunta ei. Dar așa a fost să fie. Și Rona era împăcată cu asta.

Mi-a zis din vară, când am fost la ea, cât tocmai primise diagnosticul. Mi-a zis «Rinda, mă îmbraci în alb, mă îmbraci mireasă, pentru că eu o să mă mărit cu Dumnezeu». Și i-am spus bine, să îmi spună ce haine. Ne uitam prin haine. Îmi arăta ea. Și m-am bucurat că am putut să fiu, astă-vară, cu ea cum era pe timpuri. Am dormit în același pat, am făcut concursuri, dar o vedeam că nu e bine, că se duce. Și ea, totuși, păstra dreaptă. A ajuns și fratele meu în Franța, eram toți trei. Chiar dacă nu avea putere, avea dureri înfiorătoare. Tot aștepta rezultatul să vadă ce celule sunt. Zicea duminica să mergem la biserică. (…) Avea suflet și minte de artist. Făcea pauza la 3 pași, de durere. Dar mergea la biserică și se ruga.”, a spus ea.

Citește și: Ce spune sora Ronei Hartner după ce fostul soț al actriței a spus că vrea să se ocupe de fiica lui: „Vrea să o îndepărteze de familie”

De asemenea, Rinda a mărturisit că sora ei era extrem de credincioasă.

”Mă durea sufletul să văd cum suferă. Îmi zicea că și-a luat putere în biserică. A fost nemaipomenit că a crezut atâta în Dumnezeu și avea încredere completă în El. Și mi-a scris în martie anul trecut, chiar înainte de ziua ei, mi-a scris un text lung cu ce înseamnă «Facă-se voia Ta, Doamne». Ea avea o legătură puternică cu Dumnezeu”, a spus Rinda Hartner, în podcastului moderat de Adrian Artene, potrivit Cancan.

Rona Hartner a murit la 50 de ani

Actriţa şi câtăreaţa Rona Hartner a murit pe 23 noiembrie, la vârsta de 50 de ani, după o perioadă în care a suferit de cancer pulmonar. În ultima perioadă, sora artistei făcuse apel la prieteni să se roage pentru sănătatea ei.

Sora Ronei Hartner, Rinda, şi-a actualizat, joi, contul de pe reţelele de socializare, postând o fotografie cu o lumânare, potrivit News.ro. 

Cu o zi înainte, Rina Hartner făcea apel la prieteni să se roage pentru Rona care ”trăieşte ultimele clipe”.

”Vă scriu să vă cer gânduri bune şi rugăciuni pentru sora mea care îşi trăieşte ultimele clipe. Ne scuzaţi dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea şi cu fetiţa ei. Dumnezeu să-i aline suferinţa şi să o primească la el”, scris sora artistei pe Facebook.

Cum a cunoscut celebritatea Rona Hartner

Actriţa şi interpreta Rona Hartner s-a născut la 9 martie 1973, în Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii Germane "Herman Oberth" din Bucureşti (1979-1991), iar din 1992 a început cursurile la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, potrivit Agerpres.ro. 

În 1996 l-a întâlnit pe regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actriţe pentru filmul "Gadjo Dilo" ("Străinul nebun"), care se filma în România, ea primind rolul de actor principal şi interpret al melodiilor din film, potrivit sursei citate. Acest rol i-a adus numeroase premii la diferite festivaluri de profil, "Leopardul de bronz" (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno şi o nominalizare la premiile Cesar.

Rona Hartner se stabilise în Franţa de peste 20 de ani.

În calitate de artistă s-a orientat şi spre alte domenii, fiind deopotrivă, interpretă (jazz, rock, reggae, rock alternativ, blues, inclusiv la instrumente - chitară, saxofon, pian) şi dansatoare. A jucat, în continuare, într-o serie de filme: "Asfalt Tango" (coproducţie româno-franceză, r. Nae Caranfil, 1996), "Nekro" (r. Nicolas Masson, 1997), "Je suis ne d'une cigogne" (r. Tony Gatlif, 1999), "Cours toujours" (r. Dante Desarthe, 2000), "Sauve moi" (r. Christian Vincent, 2000), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (r. Mircea Mureşan, 2001), "Mischka" (r. Jean-François Stevenin, 2002), "Le Divorce" (r. James Ivory, 2003), "Le Temps du Loup" (r. Michael Haneke, 2003), "Maria" (r. Călin Peter Netzer, 2003), "Madame Irma" (r. Didier Bourdon, Yves Fajnberg, 2006), "Poulet aux prunes" (r. Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, 2011) ş.a.

În Franţa, a interpretat, de asemenea, în spectacole de teatru. Împreună cu David Lynch, Rona Hartner a lansat la Paris, în 2003, maxi-single-ul "You're more than that" ("Eşti mai mult decât atât"). În 2008 i-a apărut albumul "Nationalité Vagabonde".

În România, a participat, de-a lungul timpului, la numeroase evenimente, dintre care amintim: Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, din iunie 2007, unde, în cadrul Galei de închidere, a susţinut un concert; prima ediţie a International Romani Art Festival, organizat la Timişoara (2007); spectacolul "Flamenco Experience - Rona Hartner & Bartholo Claveria" (Arad, aug. 2013).

La 29 august 2015, Rona Hartner & The Zuralia Orchestra şi Provincialii au fost invitaţii speciali în concertul pe care Goran Bregovici şi Wedding and Funeral Orchestra l-au susţinut la Bucureşti.

Unul dintre spectacolele sale recente a fost "Natura", reprezentaţie cu muzică din repertoriul Mariei Tănase, în care artista Rona Hartner a avut alături Taraful Hopa pe scena Grădinii Alhambra din Bucureşti. "Rona Hartner, supranumită de presa franţuzească 'Tornada'', a fost ''o explozie de energie şi talent, contaminând instantaneu cu pofta de viaţă pe oricine'', conform https://teatrulelisabeta.ro/ şi https://gradina-alhambra.ro/. Din repertoriul său au fost ''nelipsite temele tradiţionale ale muzicii româneşti şi muzica lăutărească autentică", potrivit sursei citate anterior.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?