The State Funeral of Her Majesty The Queen, Service, Westminster Abbey, London, UK - 19 Sep 2022
Actualitate

Harry, ducele de Sussex și William, prințul de Wales. Profimedia

William şi Harry, împreună, dar fără vreun semn de reconciliere. Tensiuni sau protocol?

Prinţii William şi Harry, despre a căror relaţie se ştie că este una rece, au păşit unul lângă altul în urma sicriului bunicii lor, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, luni, în cadrul funeraliilor de stat, solemni, dar fără vreo urmă de emoţie sau de împăcare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În sunet de cimpoaie, ei au defilat în spatele tatălui lor, acum regele Charles al III-lea, a unchilor Andrew şi Edward şi a mătuşii lor Anne, de la Westminster Hall până la Abaţia Westminster, apoi, după ceremonia religioasă la care au participat demnitari din întreaga lume, până în Hyde Park de unde sicriul a plecat cu un dric spre Castelul Windsor.

În urmă cu 25 de ani, imaginile cu cei doi fraţi, de 12, respectiv 15 ani, păşind laolaltă în spatele sicriului mamei lor, Diana, au emoţionat întreaga planetă.

Vezi și: Un fost angajat al soției regelui Charles III face dezvăluiri despre ce fel de persoană este Camilla, regina consoartă

Luni, William, căruia tatăl său Charles al III-lea i-a transmis titlul de prinţ de Wales, a purtat uniforma militară, la fel ca tatăl său, dar şi ca prinţul Edward şi mătuşa sa, prinţesa Anne. Ca şi aceştia, el a efectuat de mai multe ori salutul militar în direcţia bunicii şi suveranului, în timp ce fratele său s-a abţinut.

Retrăgându-se în 2020 de la îndatoririle regale, în urma unor neînţelegeri, Harry, care locuieşte în California împreună cu soţia sa Meghan şi cei doi copii ai lor, şi-a pierdut dreptul de a purta uniformă şi a purtat o redingotă neagră, decorată însă cu medaliile sale.

Prințul William și prințul Harry/ Profimedia
Prințul William și prințul Harry/ Profimedia

Tensiuni sau protocol?

Soţia lui William, Kate, a sosit la Abaţia Westminster însoţită de copiii ei, prinţul George, de 9 ani, şi prinţesa Charlotte, de 7 ani, cu Meghan alături.

Însă nici acolo nu au fost schimbate priviri sau gesturi care ar putea sugera o apropiere între "cei patru fantastici", după cum i-a supranumit presa britanică înainte de înstrăinarea lor, după plecarea lui Harry şi a lui Meghan în California.

William, acum moştenitorul Coroanei, Kate şi cei doi copii mai mari ai lor (Louis, în vârstă de 4 ani a lipsit) s-au instalat în primul rând pentru ceremonia religioasă. Harry şi Meghan au stat în rândul al doilea.

Înainte de decesul reginei Elisabeta a II-a, cele două cupluri nu mai fuseseră văzute împreună în public de mai bine de doi ani, cu excepţia ceremoniei religioase ocazionate de împlinirea celor 70 de ani de domnie a suveranei, în iunie anul trecut. Atunci nu au schimbat nicio privire, notează AFP.

Săptămâna trecută, cei patru au creat o surpriză când au mers să admire florile depuse în faţa Castelului Windsor în semn de omagiu adus reginei. Ei au plecat apoi cu aceeaşi maşină, însă expresiile lor au fost indescifrabile, iar interacţiunile minime.

Prințul William și prințul Harry/ Profimedia
Prințul William și prințul Harry/ Profimedia

William şi Harry au luat parte şi la un priveghi la care au participat cei opt nepoţi ai reginei Elisabetea a II-a, în jurul sicriului foarte popularei suverane, care a încetat din viaţă la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după mai bine de 70 de ani de domnie.

Prinţul Harry pregăteşte lansarea memoriilor sale care ar putea tensiona din nou relaţiile cu familia regală

Prinţul Harry, care poartă şi titlul de duce de Sussex, pregăteşte lansarea memoriilor sale care ar putea tensiona din nou relaţiile dintre cele două cupluri, după un interviu şocant acordat prezentatoarei-vedetă americană Oprah Winfrey anul trecut, ocazie cu care Harry şi Meghan au acuzat un membru neidentificat al familiei regale de rasism la adresa lor.

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri