Data la care ar putea fi încoronat regele Charles al III-lea. Cum va arăta ceremonia, care va fi una mai modestă decât a mamei sale

După moartea reginei Elisabeta a II-a, pe tronul Marii Britanii a urcat fiul ei cel mare, Charles. Devenit deja rege, acesta ar putea fi încoronat de abia în vara lui 2023. 

Potrivit celor de la Bloomberg, încoronarea lui Charles al III-lea va avea loc în 3 iunie 2023, la Westminster Abbey. Surse de la Palatul Buckingham au transmis că speră ca ceremonia să aibă loc chiar în acea zi, dar că nu este totul bătut în cuie. În schimb, cei de la Daily Mail spun că Palatul a declarat că sunt "pure speculații" legate de o dată cu semnificație, căci în 2 iunie 1953 a avut loc încoronarea reginei Elisabeta a II-a, așadar în acest fel s-ar marca 70 de ani și o zi de la acel moment.

Citește și: Un fost angajat al soției regelui Charles III face dezvăluiri despre ce fel de persoană este Camilla, regina consoartă

Regele Charles III și Camilla, în Scoția, octombrie 2022. Profimedia

Spre deosebire de încoronarea reginei Elisabeta a II-a, cea a fiului său ar urma să fie mai modestă. Deși Charles a urcat pe tron la două zile de la moartea mamei lui, ceremonia oficială ca marca începutul domniei sale. El va deveni cea mai vârstnică persoană care a preluat vreodată tronul Marii Britanii. Soția sa, Camilla, va fi încoronată atunci regină consoartă.

La acel moment, Charles va primi sceptrul și toiagul suveranului, care simbolizează controlul său constituțional asupra națiunii, dar și orbul, care reprezintă lumea creștină. După ce va fi uns cu ulei și binecuvântat de înalții preoți, Charles va purta pe cap coroana Sfântului Edward și va deveni, oficial, rege. Acesta se va adresa națiunii de la balconul Palatului Buckingham, alături de soția sa. 

Citește și: Prima fotografie cu regele Charles al III-lea alături de celebra cutie roşie, publicată de Palatul Buckingham

Imagini de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a

Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh britanic, cu 70 de ani împliniți pe tron, devenind iubită și respectată și dincolo de granițe. Aceasta a declarat iubire și credință veșnică monarhiei. "Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii", spunea Elisabeta a II-a la 22 aprilie 1947, în Africa de Sud, an în care s-a și căsătorit cu prințul Philip, cu cinci ani înainte de a deveni regină, imediat după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Un an mai târziu a avut loc încoronarea sa.

Citește și: Imagini istorice din copilăria și tinerețea reginei Elisabeta a II-a. De la micuța cu păr creț la conducătoarea unui regat

Foto: Profimedia

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.