overthinking
Despre Tine

Daca obisnuiesti sa reinvii conversatii din trecut, sa-ti analizezi excesiv comportamentul si ramai prinsa in tot felul de scenarii, exista sanse foarte mari sa fii un overthinker.

Ce efect are obiceiul de a despica firul in patru asupra organismului. Ce se intampla cand analizezi excesiv totul

Daca obisnuiesti sa reinvii conversatii din trecut, sa-ti analizezi excesiv comportamentul si ramai prinsa in tot felul de scenarii, exista sanse foarte mari sa fii un overthinker.

Si nu esti singura. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan a descoperit ca 73% dintre adultii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani se gandesc si analizeaza prea mult lucrurile, in vreme ce doar 52% dintre cei care au intre 45-55 de ani o fac.

Interesant este ca cercetatorii au descoperit faptul ca multi overthinkeri cred ca isi fac o favoare despicand firul in patru. Insa adevarul este ca acesta devine un joc periculos care poate avea o multime de consecinte negative asupra sanatatii mentala si fizice. Motivul este simplu: exista momente in care ingrijorarea provocata de analizarea in exces este mai grava decat problema in sine.

Iata ce se intampla in corpul tau cand despici firul in patru:

Overthinking-ul creeaza atat de multe optiuni incat poti ajunge in imposibilitatea de a lua o decizie. "Instinctul tau este suprasolicitat pentru ca ai atat de multe alte contributii si poti sfarsi prin a nu face alegerile potrivite pentru tine in acel moment", explica Laura Price, profesor la departamentul de psihiatrie al NYE Langone Health.

In plus, esti mai putin creativa, a dovedit un studiu realizat in Marea Britanie. Se pare ca atunci cand anumite parti ale creierului si procesele cognitive sunt incetinite, este mai creativa. Faptul ca analizezi excesiv tot ce traiesti poate duce la o rutina mentala, care te poate determina sa te blochezi si sa ramai fara idei sau solutii.

Si nivelul de energie ar putea scadea. Creierul tau genereaza atat de multe ganduri si scenarii diferite, care nu se indreapta catre ceva productiv. Atunci cand despici firul in patru si te stresezi, corpul produce cortizol, hormonul stresului. In timp, aceasta eliberare constanta poate fi epuizanta si poate provoca burnout.

O multime de overthinkeri se lupta cu insomnia. Corpul tau trebuie sa fie intr-o stare de calm pentru a putea adormi- ritmul cardiac trebuie sa scada, la fel ca si tensiunea arteriala si respiratia. Faptul ca tu continui sa te gandesti la anumite lucruri si sa iti faci scenarii impiedica organismul sa intre in aceasta stare, mai ales atunci cand te simti anxioasa.

Poate nu te-ai gandit la asta, dar obiceiul de a analiza excesiv lucrurile are un impact profund asupra apetitului. In cazul unor persoane, pofta de mancare este suprimata, in timp ce pentru altele este stimulata.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Până la ce vârstă vi se pare sănătos să dormiți în același pat cu copilul dvs?

Partenerii Nostri