Greta Thunberg
Divertisment

L-a vizitat pe Papa, s-a adresat multor lideri politici, a fost numita femeia anului in Suedia si a fost chiar propusa pentru premiul Nobel pentru Pace. Greta Thunberg, adolescenta despre care lumea intreaga vorbeste, are doar 16 ani si este o activista credibila datorita consecventei sale.

La 16 ani viseaza sa schimbe lumea. Cine este Greta Thunberg, adolescenta despre care vorbeste intreaga lume

L-a vizitat pe Papa, s-a adresat multor lideri politici, a fost numita femeia anului in Suedia si a fost chiar propusa pentru premiul Nobel pentru Pace. Greta Thunberg, adolescenta despre care lumea intreaga vorbeste, are doar 16 ani si este o activista credibila datorita consecventei sale.

Tanara care se descrie pe Twitter ca fiind "o activista pentru mediu care are sindromul Asperger" a pornit campania cunoscuta sub hastag-ul #FridayForFuture. Avea doar 15 ani pe atunci.

Anul trecut, Greta a organizat pentru prima data o greva a elevilor pentru a protesta impotriva schimbarilor climatice in fata Parlamentului din tara sa. Timp de trei saptamani, pana la alegerile legislative din Suedia, tanara nu s-a prezentat la scoala. Ulterior, si-a continuat greva in fiecare zi de vineri, lipsind de la cursuri pentru a participa la proteste.

Desi la prima greva a avut alaturi peste 30 de persoane, daruirea adolescentei i-a facut pe multi elevi din tari precum Germania, Marea Britanie, Belgia, Australia, Franta si Japonia sa i se alature.

Pana la jumatatea lunii martie 2019, protestele pro-clima s-au transformat intr-o miscare globala, cu greve pe toate continentele, iar pentru activisti, Greta Thunberg a devenit un fel de imagine-simbol.

Discursurile argumentate, cu un mesaj puternic, au adus-o in atentia intregii lumi. Greta si-a sustinut cauza si la summitul ONU pentru clima, cu un speech in care s-a razvratit impotriva liderilor lumii.

Cu ochii in lacrimi, tanara le-a reprosat acestora ca ingroapa viitorul unei generatii: "Este total gresit, eu nu ar trebui sa fiu aici! Ar trebui sa fiu la scoala, de cealalta parte a Oceanului. Si cu toate astea tot voi veniti la noi, tinerii, pentru speranta. Cum indrazniti?! Mi-ati furat visele si copilaria cu vorbele voastre goale si totusi eu sunt una dintre cei norocosi. Oamenii sufera, oamenii mor si ecosistemele noastre sunt in colaps. Suntem la inceputul unei extinctii in masa si voi vorbiti doar despre bani si povesti despre cresteri economice eterne. Cum indrazniti?!"

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Greta Thunberg

Greta Thunberg s-a nascut la data de 3 ianuarie 2003 la Stockholm, intr-o familie de artisti. Mama sa este cantareata de opera Malena Ernman si tatal sau e actorul Svante Thunberg. De asemenea, bunicul sau patern este actorul si regizorul Olof Thunberg.

Adolescenta spune ca a auzit pentru prima data despre schimbarile climatice in 2011, cand avea 8 ani si nu a putut intelege de ce nu se fac mai multe lucruri pentru salvarea planetei. Trei ani mai tarziu, a devenit deprimata si letargica, incetand sa mai vorbeasca si sa manance. In urma mai multor investigatii, a descoperit ca sufera de Sindromul Asperger, boala pe care o numeste "superputerea" sa.

Timp de aproximativ doi ani, Thunberg s-a straduit sa isi schimbe stilul de viata, aboptand unul mai prietenos cu natura. A devenit vegana si a renuntat sa mai zboare, influentandu-i in acest fel si pe ceilalti membrii ai familiei sale.

Sursa foto: Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri