camilla, brigitte
Divertisment

Brigitte Macron și Regina Camilla. Profimedia

Regina Camilla și Brigitte Macron, la fastuosul banchet de la Versailles. Vizita cuplului regal britanic în Franța

Regele Charles al III-lea și regina Camilla au ajuns miercuri în Franța, unde au fost întâmpinați pe aeroportul Orly de către premierul Élisabeth Borne. De acolo, au plecat în propriul lor Bentley, adus din Marea Britanie, pentru a se întâlni cu președintele Macron și soția sa, Brigitte. Seara, un fastuos banchet de stat a fost organizat la Palatul Versailles, în onoarea lor.

În Sala Oglinzilor de la Versailles, faimoasa galerie din secolul al XVII-lea construită de Ludovic al XIV-lea pentru a proiecta puterea şi maiestatea monarhiei franceze, regele Charles i-a spus preşedintelui francez, Emmanuel Macron: „Generozitatea dumneavoastră îmi aduce aminte cum eu şi familia mea am fost atât de mult emoţionaţi de omagiile aduse în Franţa mamei mele, regretata regină... Aţi spus că v-a atins inimile - şi ea a fost cea care a avut cea mai mare afecţiune pentru Franţa”.

El a adăugat: „Aş dori, dacă îmi permiteţi, să ţin un toast pentru preşedintele şi doamna Macron şi pentru poporul francez, precum şi pentru înţelegerea noastră cordială - o alianţă durabilă. Indiferent de ceea ce ne aşteaptă, fie ca aceasta să dăinuie, fidelă şi constantă, pentru secolele ce vor urma”.

În ce ținute au strălucit regina Camilla și Brigitte Macron, prima doamnă a Franței

Regina Camilla a pășit în Franța într-o ținută roz, compusă din rochie și palton, la care a asortat o pălărie în aceeași culoare și pantofi și geantă bej. La rândul său, Brigitte a întâmpinat-o într-un costum - fustă și sacou - bleumarin, la care a accesorizat pantofi negri și poșetă.

La banchet, toți ochii au fost pe regină și pe prima doamnă a Franței, care au purtat vestimențație în aceeași culoare.

Camilla a ales o rochie din crep de mătase albastră şi o pelerină de la Dior, cu diamante moştenite de la regina Elizabeth II, în timp ce Brigitte Macron a optat pentru o rochie lungă, bleumarin, cu motive argintii.

Joi, cele două au apărut împreună la Biblioteca Națională a Franței. De data aceasta, soția lui Macron a îmbrăcat un sacou roșu și pantaloni negri, iar Camilla, un palton alb și o rochie alb-negru. 

Cum a arătat masa regelui și cine au fost starurile prezente la banchet

Peste 150 de invitaţi, printre care Mick Jagger şi Hugh Grant, au fost aşezaţi de-a lungul unei mese vaste, de 60 de metri lungime.

Aceştia au mâncat homar şi crab, preparate inspirate de gusturile lui Ludovic al XIV-lea, urmate de păsări de curte franţuzeşti marinate în şampanie şi un gratin de ciuperci franţuzeşti.

O selecţie de brânzeturi franţuzeşti şi englezeşti a inclus stichelton, o brânză albastră britanică asemănătoare cu stiltonul, care foloseşte lapte nepasteurizat. Alături de o listă lungă de vinuri şi şampanii de colecţie, desertul a fost un macaron franţuzesc cu sorbet de lichi şi trandafiri şi compot de zmeură.

În meniu nu a existat foie gras - controversatul pateu obţinut prin hrănirea forţată a raţelor sau gâştelor - deoarece regele l-a interzis în gospodăria sa.

De la începutul serii, la intrarea aurită a Palatului Versailles personalităţi din sport, politică şi cultură au păşit pe covorul roşu aşternut pe pavele.

Printre aceştia s-au numărat actriţa şi cântăreaţa franco-britanică Charlotte Gainsbourg, actriţa franco-britanică Emma Mackey şi actriţa franceză Carole Bouquet.

Toast lors du diner d etat en l honneur du Roi Charles III et de la Reine Camilla. Toast at the state dinner in honour of King Charles III and Queen Camilla
Banchetul de la Versailles, în onoarea regelui Charles și a reginei Camilla. Profimedia

De asemenea, au fost prezenţi directorul executiv al imperiului francez al produselor de lux LVMH, Bernard Arnault, una dintre cele mai bogate persoane din lume, precum şi omul de afaceri şi fondatorul grupului francez de telecomunicaţii Iliad, Xavier Niel.

Printre invitaţii din lumea sportului s-au numărat fostul antrenor de fotbal francez Arsène Wenger, starul fotbalului francez Didier Drogba, fotbalistul Patrick Vieira şi Tony Estanguet, triplu campion olimpic la canotaj, care este şeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, precum şi jucătoarea de tenis şi fostă câştigătoare a turneului de la Wimbledon, Amélie Mauresmo.

Stéphane Bern, prezentator francez şi comentator regal, care a fost invitat la dineu, a declarat: „Versailles este o vitrină pentru Franţa. Este vorba despre prietenia franco-britanică. Este vorba despre excelenţa artei gastronomice franceze şi este vorba despre a le arăta britanicilor tot ce este mai bun din Franţa. Elementul principal al unei astfel de seri este întotdeauna toastul. Poţi vorbi doar cu vecinul din stânga sau din dreapta ta, deoarece masa este prea largă pentru a vorbi peste. Principalul subiect de conversaţie la un astfel de eveniment este arta franceză de a mânca şi de a se distra”.

Toată ziua, o echipă din Versailles a lucrat la prezentarea mesei, folosind benzi de măsurat pentru a finaliza la milimetru aranjarea locurilor.

Intrebarea zilei

Ce faceți de 1 Mai și de Paște?

Partenerii Nostri