Queen Elizabeth II Visits Berlin
Divertisment

Secretele bijutierului regal. Detalii despre cel mai misterios angajat al Reginei Elisabeta a II-a

"Discretia este foarte, foarte importanta", spune Omar Vaja, directorul general de vanzari la Bentley & Skinner, bijutierul oficial al Familiei Regale Britanice.

Bentley & Skinner lucreaza pentru Regina si familia ei de mai bine de un secol si chiar a imprumutat tiare actorilor din distributia serialului "Downton Abbey".

"Putem spune ca suntem bijutieri la program, dar nu vom discuta ce facem exact pentru familia regala. Ei pot vorbi despre asta, noi nu", a adaugat barbatul.

Confidentialitatea nu este intotdeauna usoara, recunoaste insa Vaja, mai ales atunci cand o piesa Bentley & Skinner este identificata gresit in presa. El si echipa sa nu au voie insa sa corecteze greseala sau sa faca prea multe comentarii legate de indatoririle companiei.

Bentley & Skinner nu detine unul, ci doi "mandate regale certificate" - unul de la Regina si unul de la Printul Charles. Acestea reprezinta "o marca de recunoastere pentru persoanele sau companiile care au furnizat in mod regulat bunuri sau servicii Majestatii Sale Regina, Altetei Sale Regale Ducele de Edinburgh sau Altetei Sale Regale Printul de Wales, precum si gospodariilor lor".

Procesul obtinerii unei astfel de ceritifcari este unul mai lung si mai complicat si implica primirea aprobarii unui comitet prin intermediul Lordului Chamberlain si numirea unei persoane din cadrul companiei pentru a actiona ca titular oficial al mandatului.

In cele din urma, dupa ce sunt indeplinite toate criteriile, biroul Lordului Chamberlain da un sigiliu de aprobare, iar persoana sau compania cu pricina incepe sa lucreze pentru Regina.

"Doar pentru ca ai obtinut mandatul o data nu inseamna ca l-ai obtinut pentru totdeauna”, a specificat insa Vaja. "Trebuie sa furnizezi in mod constant."

Barbatul nu exagereaza. Mandatele regale se acorda timp de maximum cinci ani, dupa care trebuie reinnoite. Pentru a sublinia cat de bine pregatiti sunt oamenii de la Bentley & Skinner, bijutierul a specificat ca a obtinut mandatul regal imediat dupa domnia reginei Victoria, in anii 1800, si l-a onorat pana in acest moment.

Pe langa faptul ca ofera bijuterii membrilor Casei Regale Britanice, Bentley si Skinner creeaza piese si pentru celebritatile de la Hollywood, care au voie sa ofere informatii despre colaborarea cu celebra casa de accesorii pretioase. Cel mai recent, bijutierul a fost solicitat pentru a furniza tiare (imprumutate, desigur) filmului "Downtown Abbey".

Chiar daca bijutierii discreti de la Bentley & Skinner nu pot vorbi despre altele regale de la Buckingham, Vaja a dezvaluit modul in care Monarhia ii influenteaza activitatea din alte puncte de vedere - de exemplu, prin influentarea gusturilor cumparatorilor din jurul lumii.

"De fiecare data cand se organizeaza o nunta regala, exista un interes imens pentru tiare si inele de logodna", spune el. "Cele mai populare piese sunt cele purtate de Kate Middleton si inelul Dianei. Creatia din safire si diamante purtata de Printesa Inimilor este inca inelul pe care si-l doresc o multime de mirese."

Ducesa Meghan si printul Harry au inceput de asemenea sa modeleze tendintele de bijuterii cu inelul de logodna al fostei actrite: "O multime de mirese isi doresc un inel de logodna cu diamante, ca cel pe care Harry l-a creat special pentru partenera sa. Sunt multe care vin si ne solicita un model identic sau inspirat de acea piesa."

Foto: Getty

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?