Honoring,The,Essence,Of,A,Traditional,Chinese,New,Year.,Top
Horoscop

Anul Nou Chinezesc - Anul Dragonului de Lemn. Shutterstock

Anul Dragonului de Lemn, unul propice pentru îmbogățire. Elementele considerate norocoase

Anul Dragonului de Lemn a început pe 10 februarie. Dragonul este cel de-al cincilea animal din ciclul de 12 ani al semnelor zodiacale chinezeşti, urmând Iepurelui. 

Data Anului Nou Chinezesc este determinată de calendarul lunar, aşa că variază în fiecare an, dar de obicei cade între 21 ianuarie şi 20 februarie.

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre aceste 12 animale: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Explicaţia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor are la bază o legendă. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 şi-au făcut apariţia. În semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal şi cei născuţi în cursul anului respectiv să moştenească câte ceva din particularităţile acelui necuvântător.

Dragonii născuţi în ani diferiţi vor avea personalităţi diferite.

Deşi în Occident această sărbătoare este numită în mod obişnuit "Anul Nou chinezesc", China nu este singura ţară care o respectă. Anul Nou Lunar, cunoscut şi sub numele de Festivalul Primăverii, este cel mai sărbătorit şi cel mai lung dintre toate festivalurile asiatice şi este celebrat de milioane de oameni din întreaga lume.

Multe alte ţări din Asia de Est, printre care Vietnam, Coreea, Japonia şi Filipine, organizează propriile sărbători de Anul Nou în această perioadă.

La fel ca în cazul multor sărbători ale solstiţiului de iarnă, întunericul simbolic al nopţii este alungat de lumina artificiilor, a felinarelor şi a lumânărilor. Felinarele din hârtie sunt atârnate cu sutele în zonele publice pentru a aduce noroc în noul an. Au loc dansuri ale dragonilor, spectacole şi parade de festival cu muzică şi acrobaţii. Festivităţile continuă timp de două săptămâni, încheindu-se cu un festival special al felinarelor, care semnalează sfârşitul perioadei de celebrare a Anului Nou.

 

Abstract,Composition,With,Paper,Fans,,Dragon,,Sakura,On,Red,Backdrop,
Anul Nou Chinezesc - Anul Dragonului de Lemn. Shutterstock

 AN PROPICE PENTRU ÎMBOGĂȚIRE. CE ADUCE GHINION ȘI CE POARTĂ NOROC

Anul Dragonului de Lemn 2024 este considerat de zodiacul chinezesc un an propice pentru îmbogăţire şi realizări pe plan personal. Se spune că în acest an se vor naşte mulţi copii, deoarece semnul este favorabil, arată Agerpres.

Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. Elementul Lemn este asociat cu forţele naturale şi va ajuta în depăşirea obstacolelor.

În cultura chineză, dragonul simbolizează noroc, putere şi inteligenţă, iar cei născuţi sub acest semn sunt predestinaţi succesului şi bogăţiei. 

În ceea ce priveşte culoarea norocoasă a Anului Nou Chinezesc, potrivit artei Feng Shui, verdele smarald este culoarea care va aduce prosperitate şi succes în Anul Dragonului de Lemn.

Albastrul şi movul, numerele 6 şi 8, vestul şi nord-estul aduc și ele noroc dragonilor.

Tradiţional, se mănâncă tăiţei lungi, care simbolizează o viaţă lungă. O altă reţetă populară sunt colţunaşii chinezeşti, care semnifică norocul şi bogăţia. 

"Norocul" este o temă comună a Anului Nou. Mulţi copii primesc "bani norocoşi" în plicuri roşii.

Sunt însă și tradiții potrivit cărora Anul Dragonului este cunoscut și ca "Anul Văduvei". Pe reţelele sociale se vorbeşte mult despre faptul că ar fi unul cu ghinion pentru căsătorie, nefiind indicat ca cineva să se căsătorească în timpul unui astfel de an.

Se spune că Anul Văduvei (gua fu nian în limba chineză) şi-a primit numele din cauza dezinformării în jurul denumirii sale originale, gua nian, care înseamnă "anul în care lipseşte începutul primăverii" - un termen solar foarte apreciat, considerat de chinezii din vechime ca fiind semnul unui an binecuvântat. De asemenea, unii au legat primăvara de energia soarelui, a cărui traducere în chineză, yang, este asociată şi ea cu energia masculină. Astfel, lipsa primăverii înseamnă lipsa energiei masculine, ceea ce justifică denumirea de Anul Văduvei, scrie News.ro.

Pronunţat gua fu nian în chineză, termenul se referă la un an lunar fără început de primăvară sau prima zi de primăvară, primul dintre cei 24 de termeni solari cunoscuţi sub numele de li chun.

Negrul şi roşul, cifrele 4 şi 9, estul şi nord-vestul sunt ghinioniste pentru ei.

Anul Nou Chinezesc 2024. Tradiții și superstiții de Anul Dragonului de Lemn

Anii recenţi ai Dragonului includ 2012, 2000, 1988, 1976, 1964 şi 1952, următorul an al Dragonului fiind în 2036 (Anul Dragonului de Foc).

Anul Nou Chinezesc 2024/ Profimedia
Anul Nou Chinezesc 2024/ Profimedia

POSIBILĂ CREŞTERE A NATALITĂŢII

În timp ce superstiţiile susţin că oamenii ar trebui să se căsătorească în "anii de primăvară dublă" şi să evite să se căsătorească în „anii de văduvie”, statisticile din trecut sugerează contrariul.

Anul Şarpelui, în 2013, care a fost şi An al Văduvei, are cel mai mare număr de căsătorii în China de când au început să fie disponibile înregistrările publice, în 1978.

Pentru multe cupluri chinezeşti, dorinţa de a avea un copil sub un anumit semn zodiacal prevalează asupra noţiunii de a se căsători într-un anumit an.

Se consideră în mod tradiţional că bebeluşii născuţi în Anul Dragonului sunt înzestraţi cu noroc.

Deşi cifrele fluctuează, demograful şi profesorul de la Universitatea Renmin din China, Zhai Zhenwu, a declarat că dorinţa chinezilor de a avea un „copil dragon” ar putea duce la o creştere a ratei natalităţii în anul următor.

De asemenea, superstiţia dictează că este de rău augur să construieşti o casă nouă în Anul Văduvei, deoarece lipsa unei prime zile de primăvară este considerată rea în feng shui.

Se mai crede că aceşti ani sunt nefavorabili şi lipsiţi de respect faţă de strămoşi atunci când vine vorba de ridicarea unei pietre funerare sau a unui monument comemorativ.

CUM SUNT DRAGONII

Cei născuţi în Anul Dragonului sunt consideraţi a fi ambiţioşi, energici şi carismatici, inspirându-i adesea pe ceilalţi cu pasiunea şi entuziasmul lor. Sunt văzuți drept lideri înnăscuţi, încrezători, cei care nu se tem să îşi asume riscuri, ceea ce îi face să fie personalităţi magnetice în cercurile sociale şi profesionale.

DRAGONUL DE LEMN ADUCE NOI LIDERI

Potrivit astrologilor, în Anul Dragonului de Lemn se întrevede apariţia unor noi lideri, nu este exclus ca aceştia să fie din rândul femeilor, cu dorinţa de a-şi asuma noi riscuri, pentru a genera o schimbare în societate. Apar şi din ce în ce mai mulţi extremişti, care vor face schimbări majore, e posibil să auzim că aceste schimbări vor avea impact asupra Americii şi Chinei.

Dragonul va aduce rigiditate şi încăpăţânare, dar acestea ar putea fi interpretate şi ca perseverenţă şi stabilitate.

Poate fi un an al schimbărilor majore, iar cei curajoşi vor fi răsplătiţi pentru acţiunile din anii trecuţi.

Anul Dragonului de Lemn se va încheia la 29 ianuarie 2025, când se va intra în Anul Şarpelui.

Personalităţi născute într-un an de Dragon:

Reese Witherspoon: 22 martie 1976, Dragon de Foc

Michelle Obama: 17 ianuarie 1964, Dragon de Lemn

Rihanna: 20 februarie 1988, Dragon de Pământ.

Frankie Jonas: 28 septembrie 2000, Dragon de Metal

Adele: 5 mai 1988, Dragon de Pământ.

John Lennon: 9 octombrie 1940, Dragon de Metal

Martin Luther King Jr: 15 ianuarie 1929, Dragon de Pământ

Bruce Lee: 27 noiembrie 1940, Dragon de Metal.

Vladimir Putin: 7 octombrie 1952, Dragonul de Apă

 

Intrebarea zilei

Cum vă petreceți prima lună de vară?

Partenerii Nostri