alimente in sarcina
Parenting

Alimente pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii

Exista multe feluri care pot afecta sanatatea ta si a bebelusului. Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti pentru a avea o sarcina fara complicatii:

  • Pestii cu continut ridicat de mercur

Pestele e o sursa importanta de proteine, fier si zinc, iar acesti nutrienti sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Pe langa asta, aciziii grasi omega 3 ajuta la dezvoltarea creierului unui copil. Exista insa anumite tipuri de peste - rechinul, pestele sabie, macroul - care contin cantitati mari de mercur.

Daca in timpul sarcinii consumi alimente cu continut mare de mercur, acesta se poate acumula in circulatia ta si avea un efect nociv asupra creierului si sistemului nervos al micutului.

Poti manca in schimb somon, hering, sardine, peste ansoa, pastrav, macrou de ocean, somn, creveti, conserve de ton (170 gr pe saptamana). De asemenea, evita sa mananci peste negatit si scoici.

  • Carne cruda/ carne gatita in sange sau oua

Carnea cruda sau putin gatita poate fi infectata cu toxoplasma, un parazit care poate determina probleme de sanatate la copil. Frecvent acesta cauzeaza avort sau chiar decesul micutului la nastere. Mai mult de atat, carnea negatita poate cauza toxiinfectie alimentara.

Fiindca sarcina iti modifica sistemul imunitar, esti mai susceptibila la infectii digestive. Nu uita ca, pregatita bine, carnea este o sursa excelenta de proteine, fier, minerale. Si ouale crude sau fierte moi pot contine Salmonella, care iti pot face rau.

  • Alimentele nepasteurizate

Anumite tipuri de branza obtinute din laptele nepasteurizat nu ar trebui consumate in sarcina fiindca pot contine listeria, bacterie care iti poate determina o toxiinfectie alimentara destul de severa. Nu manca branzeturi moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco/ fresco, decat daca este specificat pe ambalaj ca sunt obtinute din lapte pasterurizat.

Poti consuma branza de vaci, crema de branza, telemea, mascarpone, mozzarela, branza topita, ricotta, cheddar, parmezan.

  • Cafeina si alcool

Desi in ultimii ani s-au facut nenumarate studii care au avut rezultate contradictorii, nu s-a ajuns la un consens privind cantitatea sigura de cafeina in sarcina. Recomandarea generala este ca gravidutele sa nu consume cantitati mari, respectiv sa limiteze consumul la 200 mg pe zi.

Toate tipurile de alcool, chiar si vinul, berea, lichiorul pot avea un efect nociv asupra asupra fatului.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri