shutterstock_164480423
Parenting

Cum sa cresti un copil cu incredere in el - 5 sfaturi de la parintii care au reusit

Stima de sine are un rol extrem de important in viata de adult, iar baza ei o pun parintii, in copilarie. Potrivit Thedailynet, acestea sunt cateva secrete care te vor ajuta sa ii insufli convingerea ca este bun:

  • Apreciaza efortul si incurajeaza-l mereu

Este important pentru un copil sa observi efortul pe care il depune si, indiferent de rezultate, sa il incurajezi. Cand nu are rezultate bune, stai de vorba cu el si explica-i ca a rata nu reprezinta o tragedie. Nu ii prezenta esecul ca pe ceva negativ, permite-i sa isi exprime nemultumirile si incurajeaza-l sa priveasca totul dintr-o alta perspectiva si sa nu se dea batut.

  • Lasa-l sa isi rezolve singur problemele

E normal sa iti fie greu sa il vezi zbatandu-se pentru a obtine ce isi doreste, mai ales cand il poti scuti de efort. Insa in acest fel il inveti sa gaseasca solutii de unul singur. Bineinteles ca trebuie sa stie ca se poate baza pe tine si ca vei fi intotdeauna acolo. Da-i exemple pentru a intelege mai usor cum poate iesi din unele situatii si asa va fi independent si increzator.

  • Incurajeaza-l sa fie curios

Joaca-te cu el, alimenteaza-i curiozitatea raspunzandu-i la toate intrebarile pe care ti le pune. Daca ii cultivi natura curioasa, curajul si spontaneitatea, stima de sine nu va avea de suferit pe viitor.

  • Incurajeaza-l sa isi exprime sentimentele

Incurajeaza-l sa arate ce simte, fie ca este vorba despre emotii pozitive ori negative. Nu ii spune sa nu planga daca el simte nevoia sa faca asta, intrucat se va interioriza. In acest caz, explica-i ca este un impuls normal si cu totii mai varsam cateva lacrimi uneori.

  • Explica-i ce sta la baza succesului

Succesul apare ca urmare a multor incercari, fie ele reusite, fie esuate, iar copilul tau trebuie sa stie asta de mic. Motiveaza-l sa fie mai bun pe zi ce trece prin tot felul de recompense. Un copil increzator in propriile forte trebuie sa fie invatat sa inteleaga viata in cel mai realist mod posibil.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?