copil recunoscator educatie
Parenting

10 sfaturi care te vor ajuta sa cresti un copil recunoscator

Au americanii o zicala foarte interesanta: "Ofera-i micutului tau totul si va continua sa iti ceara si luna de pe cer". A creste un copil este o misiune grea, dar o experienta frumoasa. Cum faci insa sa cresti un copil recunoscator, care e constient de lucrurile pe care le primeste?

Te sacrifici si faci intotdeauna totul pentru copilul tau, dar de multe ori iti da impresia ca nu este suficient? Iata 10 sfaturi de la expertul Sheryl Ziegler, care te vor ajuta sa cresti un copil recunoscator:

Spune “nu” uneori

Nu ii oferi intotdeauna ce isi doreste, chiar daca iti permiti asta. Nu doar ca bucuria cand va primi ceva va fi mai mare, dar va invata sa aprecieze sacrificiile tale. Nu aluneca totusi in extrema cealalta, in care “nu” predomina.

Asteapta multumirea

Invata-l sa spuna “te rog” si “multumesc”. De asemenea, invata-l sa isi exprime recunostinta printr-o strangere de mana, o privire sau o imbratisare. Daca nu face acest lucru, ia-i lucrul primit si explica-i ce a gresit.

Nu il critica

Nimeni nu functioneaza prin reprosuri si nici nu raspunde bine la ele - cu atat mai putin un copil. Criticandu-l nu faci decat sa il descurajezi. Cel mai bine motivezi un copil prin lauda sincera.

Fii un exemplu

Copilul te copiaza: de la modul in care vorbesti, te porti, pana la felul in care iti petreci timpul liber. Tu esti modelul lui, asa ca foloseste propriul comportament pentru a-l ghida.

Fii atenta la oamenii care stau in preajma lui

Asigura-te ca familia sau prietenii cu care petreceti timp semnificativ au valori similare cu ale tale. In caz contrar, toate eforturile tale vor fi in zadar.

Pune-l sa scrie biletele de multumire

Avand in vedere faptul ca traim pe repede inainte, aceasta activitate il va invata sa acorde timp si atentie pentru a isi exprima aprecierea.

Rezista tentatiei de a-i cumpara foarte multe lucruri

Daca iti permiti, nu inseamna ca trebuie sa o faci. Nu ii cumpara 10 jucarii, cumpara-i una si invata-l sa aprecieze ceea ce are.

Fa-ti cunoscute intentiile bunicilor copilului

Stim ca bunicii iubesc sa-si rasfete nepotii. Pentru a nu-l deruta pe micut, vorbeste cu ei despre intentiile tale.

Invata-l valoarea banilor

Valoarea banilor este un aspect de care cu totii suntem constienti, mai putin cei mici. Vine un moment in care si ei trebuie sa inteleaga cat valoreaza fiecare leu, cum se castiga si cum se cheltuie.

Ai rabdare cu el

Incearca sa ii explici pe intelesul lui unde greseste. Nu te enerva daca si cand nu intelege, in fond este un copil.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri