educatia financiara la copii
Parenting

Copiii ar trebui sa fie constienti de importanta banilor de la varste cat mai fragede. Si, poate nu iti dai seama de asta, dar micutul tau deja intelege cateva lucruri legate de finante.

Cum sa iti inveti copilul care este valoarea banilor

Copiii ar trebui sa fie constienti de importanta banilor de la varste cat mai fragede. Si, poate nu iti dai seama de asta, dar micutul tau deja intelege cateva lucruri legate de finante.

De exemplu, intr-un magazin, el a observat ca sunt sanse mai mari sa ii cumperi jucarii sau bunuri materiale mai mici decat mai mari si spectaculoase.

Daca vrei sa iti inveti copilul despre bani, indicat este sa alegi activitati interactive sau sa fii cat mai creativa. Te ajutam noi cu cateva idei:

  • Foloseste carti

Citeste impreuna cu micutul tau o carte despre acest subiect, apoi discuta despre alegerile facute de personaje si afla ce crede el despre actiunile lor.

Folosirea cartilor va face aceasta lectie mult mai relevanta pentru ei, fiindca este distractiv si se pot identifica cu caracterele.

  • Ofera-i o pusculita

Il va ajuta sa invete importanta economisirii si va veti distra impreuna. Incurajeaza-l sa puna deoparte o suma de bani intr-o anumita perioada sau sugereaza sa stranga monede de o anumita valoare. La data aleasa de comun acord, deschideti pusculita si numarati economiile. Apoi decideti impreuna ce va face mai departe.

  • Da-i exemple concrete

Ofera-i exemple concrete despre diferite moduri in care persoane pe care le cunosti isi manageriaza finantele. Este o modalitate buna prin care copilul poate intelege ca fiecare persoana are un stil propriu si ceea ce functioneaza pentru cineva poate sa nu mearga pentru altcineva.

Poti angrena mai multe persoane in aceasta discutie, care sa vorbeasca despre propriul mod de a cheltui si economisi. In acest fel, cel mic e liber sa culeaga informatiile care sa il ajute sa-si dezvolte atitudini financiare sanatoase.

  • Lasa-l sa faca singur cumparaturi

Ofera-i o suma de bani si apoi observa-o comportamentul de cheltuire. Daca e tentat sa cheltuiasca mai multi bani decat i-ai oferit, sfatuieste-l sa aiba rabdare, dupa care explica-i intreg procesul si indica-i prioritatile.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri