vorbire bebelusi
Parenting

Vorbirea este un proces care se dezvolta progresiv la copii. Inca de cand sunt bebelusi micutii incep sa comunice prin gangureli, scancete si balbaieli.

Dezvoltarea limbajului la copii. Semne de alarma pentru parinti si solutii

Vorbirea este un proces care se dezvolta progresiv la copii. Inca de cand sunt bebelusi micutii incep sa comunice prin gangureli, scancete si balbaieli. Curand micutii pot pronunta cuvinte simple, cum ar fi "mama", "tata". Totusi, aceasta nu este o regula. 10% dintre copii experimenteaza o intarziere de vorbire, de aceea este important sa retii ca cei mici isi dezvolta aceasta abilitate in diferite momente.

Potrivit specialistilor, exista un interval de timp - de obicei intre 18 si 24 de luni- cand copilul ar trebui sa inceapa sa vorbeasca.

Etape de dezvoltare ale vorbitului pe luni

  • 3-6 luni

Desi nu sunt capabili sa pronunte cuvinte intregi, ei incearca sa isi faca cunoscute dorintele in alte moduri. Incep sa scoata sunete, sa balbaie si sa priveasca in directia sunetului. Cand intri in camera, te privesc, zambesc, chiar si hranirea devine o forma de comunicare. Bebelusii plang adesea cand vad persoana care ii hraneste de obicei, incercand sa le atraga atentia pentru a primi mancare.

Daca bebelusul tau nu este la fel de comunicativ in aceasta etapa ar trebui sa consulti medicul pediatru. Poate avea probleme cu auzul sau vederea.

  • 12- 15 luni

Potrivit Huff Post, care citeaza Kids Health, copiii cu aceasta varsta ar trebui sa prezinte semne de comunicare timpurie. Ei ar trebui sa imite sunete si cuvinte pe care le aud, dar si sa inteleaga si sa urmeze indicatii pas cu pas.

  • Peste 2 ani

Desi multi copii pot spune aproximativ 20 de cuvinte in momentul cand au implinit un an jumatate, unii rostesc primul lor cuvant cu mult mai devreme.

Expertii de la Kids Health spun ca, in jurul varstei de doi ani, majoritatea micutilor pot formula fraze scurte si simple. In plus, un copil ajuns la aceasta varsta ar trebui sa poate identifica obiecte comune in realitate si in imagini.

Ce faci daca micutul tau are o intarziere de vorbire

Citeste-i cat mai mult, cel putin 30 de minute in fiecare zi. La inceput este recomandat sa ii citesti aceeasi poveste zi de zi. In felul acesta aplici regula repetitiei in dezvoltarea vorbirii. Aude aceleasi cuvinte, explicatii si va reusi sa le adauga in vocabularul propriu.

De asemenea, vorbeste-i si numeste toate lucrurile cu care intra in contact. De exemplu, in timp ce ii dai jucarii, numeste-le si spune-i care sunt masinute, animale etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviti il vor ajuta sa vorbeasca mai repede si mai corect.

In conversatiile cu el, foloseste cuvinte scurte, simple si concise. Cu cat sunt mai simple cu atat copilul le va imita mai curand.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri