invatarea prin joaca
Parenting

Cu si prin joaca, copilul isi dezvolta abilitati sociale si cognitive, se maturizeaza emotional, dobandeste incredere in forte proprii si descopera noi lucruri.

Invatarea prin joaca. Activitati pe care sa le faci cu cel mic pentru a ii sustine dezvoltarea

Invatarea prin joaca este o metoda folosita in educatia si psihologia celui mic pentru a il ajuta sa-si insuseasca noi cunostinte si sa devina constient de mediul care il inconjoara.

Cu si prin joaca, copilul isi dezvolta abilitati sociale si cognitive, se maturizeaza emotional, dobandeste incredere in forte proprii si descopera noi lucruri.

Specialistii sunt de parere ca pana la varsta de sase ani, micutii invata lucruri esentiale in dezvoltare si comportament. De fiecare data cand se joaca, caile neuronale din creier sunt influentate si se dezvolta cu ajutorul explorarii, abilitatilor de gandire si limbajului folosit.

Jocuri care faciliteaza invatarea

  • Jocurile de rol

Jocul de rol este important in a-l pune in garda pe micut asupra unor experiente prin care va trece si pentru a invata la ce sa se astepte in acele momente.

De exemplu: va jucati de-a doctorul, astfel copilul invata ce se intampla in cabinet si nu se va mai speria de vizitele la medic.

  • Jocuri matematice

Iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte gandirea cu ajutorul jocurilor matematice. Pe masura ce el creste, va invata adunarea, scaderea si va fi interesat sa rezolve probleme interesante cu animale, masini etc.

  • Jocurile ce presupun miscare in aer liber

Cei mici au nevoie sa faca zilnic miscare in aer liber pentru a isi manifesta energia si dezvolta motricitatea grosiera. Asta inseamna sa alerge, sa se catere, sa sara, sa faca tumbe. Si cursurile de inot il ajuta foarte mult.

  • Povestile

Povestile, cartile si desenele iau locul jocurilor simple si devin principalul instrument de invatare a unor aspecte importante pentru ei la scoala sau gradinita.

Exista unele cadre didactice care apeleaza si la alte trucuri pentru a capta atentia celor mici si a ii invata noi lucruri.

„La clasa folosesc Minecraft-ul si LEGO pentru a duce copilul spre tehnologia folosita cu un scop si apoi in viata reala. De obicei, tehnologia folosita la jocul didactic este o prelungire bonus care se face cu o limita impusa si reguli, strict pentru o bucata. Scenariul didactic poate sa includa, de exemplu, citirea unei carti si apoi construirea casei personajului principal in Minecraft si apoi cu piese de LEGO”, spune Claudia Chiru, profesor la ciclul primar al unei scoli de stat din Bucuresti.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri