shutterstock_73195261
Parenting

Nume de copii interzise pe glob. Care sunt si de ce sunt nepermise

O multime de guverne din intreaga lume au aprobat legislatii care sa restrictioneze utilizarea anumitor nume pentru cetatenii lor. Reglementarile privind numirea bebelusilor pot fi foarte stricte, dupa cum veti citi in cele ce urmeaza.

In tari precum Italia, Franta, Malaezia si Noua Zeelanda, guvernul are dreptul sa respinga numele alese de parinti pentru copiii lor si, in multe cazuri, sa selecteze alternative.

Iata cateva nume interzise in lume si de ce sunt nepermise

  • Lucifer

In 2017, oficialii germani au intervenit atunci cand un cuplu din orasul Kassel a depus documente pentru a-l denumi pe fiul lor nou-nascut Lucifer. Tara ofera parintilor dreptul de a alege orice nume pentru copiii lor, dar guvernul poate interveni daca numele ales ar pune in pericol bunastarea celui mic, expunandu-l la batjocura si umilinta.

Potrivit unui purtator de cuvant al institutiei, parintii s-au razgandit in timpul unei audieri cu usile inchise si au decis sa-l numeasca pe fiul lor Lucian. Prenumele a fost interzis si in Noua Zeelanda si Islanda.

  • Nutella

In 2015, o instanta din Valenciennes, Franta, a decis ca un cuplu nu-si poate numi fiica Nutella. Pentru ca parintii nu s-au prezentat in ziua in care fusesera citati, judecatorul a redenumit copilul Ella.

"Numele este inspirat de o marca renumita comerciala si poate duce la tachinari sau batjocorire a micutei", a argumentat instanta.

  • Ikea

Un alt nume interzis este cel al gigantului de mobilier. Suedia are legi care interzic numele ce pot provoca "infractiuni" sau "disconfort", si se pare ca Ikea se incadreaza in aceasta categorie.

  • Mesia

Din 2001 pana in 2013, oficialii din Noua Zeelanda au respins doua cereri separate de la parinti care doreau sa-si numeasca bebelusii Mesia. Prenumele biblic a fost cenzurat si in SUA.

  • Robocop

O lege din 2014 din Mexic interzice parintilor sa inregistreze nume de bebelusi pe care oficialii le considera "derogatorii, peiorative, discriminatorii sau lipsite de sens".

In registrul civil circula o lista de 61 de nume care nu vor primi niciodata aprobare, printre care Robocop, Facebook, Twitter, Yahoo si numele personajelor din populara serie Harry Potter.

  • Osama bin Laden

Autoritatile germane au interzis in 2002 unui cuplu turc din Koln sa-si boteze copilul Osama Bin Laden. Un purtator de cuvant al instantei a mentionat ca numele a fost respins deoarece era nepermis si in tara de origine, Turcia, dar si pentru ca era asociat "cu atacurile teroriste din 11 septembrie".

In aceeasi nota, Germania interzice parintilor sa-si numeasca copiii Adolf Hitler.

  • Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

In Suedia, instanta a respins cererea unui cuplu din Halmstad sa-si numeasca fiul Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (pronuntat Albin). Parintii au descris numele ca fiind o "manifestare expresionista, pe care o vedem drept o creatie artistica."

  • Akuma

Multi parinti japonezi au incercat in anii '90 sa-si numeasca baietii Akuma, termen care inseama "diavol". In Japonia, oficialii pot interveni daca prenumele nu folosesc caracterele cuviincioase sau sunt necorespunzatoare.

  • Princess

Desi autoritatile din Noua Zeelanda au primit 28 de cereri intre 2001 si 2013 de la parintii care doreau sa-si numeasca fetele Princess, tara a respins acest prenume de fiecare data pe motiv ca termenul reprezinta un titlu oficial.

Denumiri similare unui titlu sau rang, care au fost interzise, sunt Prince, King, Queen, Duke, Duchess, Lord, Lady, Major, Saint, Sir, Madam, Baron.

  • Jihad

In ultimii ani, s-au inregistrat cateva cazuri de parinti din Franta care si-au dorit sa-si boteze copiii Jihad.

La sfarsitul anului 2018, o instanta din Dijon s-a pronuntat impotriva unei mame care dorea sa-l numeasca astfel pe fiul ei, dandu-i voie sa-i spuna doar Jahid. Doua cazuri similare din Toulouse si Roubaix au avut aceeasi finalitate.

  • Blu

Autoritatile au decis ca un cuplu italian din Milano care isi dorea sa-si boteze fiica Blu nu are voie sa faca acest lucru. Decizia a urmat unui decret prezidential din 2000, in care era mentionat ca "numele dat unui copil trebuie sa corespunda sexului acestuia."

Intre timp, in Statele Unite, in 2018, 28 de baieti si 16 fete au primit numele Blu.

  • Linda

In 2014, Ministerul de Interne al Arabiei Saudite a distribuit o lista cu aproximativ 50 de nume interzise de guvern. Departamentul de stare civila a cenzurat denumirile cu legaturi religioase sau de origine straina.

  • Pluto

In Danemarca, parintii pot alege dintr-o lista guvernamentala de aproximativ 7.000 de nume aprobate. Cei care doresc sa aleaga ceva distinct trebuie sa primeasca aprobarea oficiala.

Un profesor asistent de la Universitatea Copenhaga a declarat pentru The New York Times ca a sfatuit autoritatile sa interzica numele Pluto, Anus si Monkey.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri