bebelus copil
Parenting

Top 5 cele mai populare nume românești de copii și semnificația lor

Chiar daca tot mai multi parinti opteaza pentru prenume internationale, cu sonoritate exotica, pentru copiii lor, exista si familii care aleg nume clasice. Daca te-ai intrebat vreodata ce semnificatie au unele dintre cele mai populare nume romanesti, iata o scurta descriere.

In ultimii ani, la nivel national, mamicile si taticii au ales sa-si boteze baietii Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionut si Stefan.

Top 5 cele mai populare nume romanesti de copii si semnificatia lor

  • Andrei provine din grecescul Andreas si inseamna "razboinic". Sfantul Andrei este sfantul protector al Romaniei, iar cel care ii poarta numele poseda ceea ce unii ar numi "al saselea simt" - adica o intuitie fantastica. Desi poate da impresia ca are o fire timida, in realitate el considera inutil si uneori chiar jignitor sa impuna altora opiniile si dorintele sale.
  • Alexandru provine de la "Alexandros", care inseamna "protector al oamenilor". Cel mai cunoscut purtator al numelui este Alexandru cel Mare, care a construit un imperiu urias format din Grecia, Egipt, Persia si parti din India. Posesorul acestui prenume va fi un barbat independent, perseverent, constant, cu multa incredere in fortele proprii. Va avea idei si pareri foarte clare, bazate pe o buna informare.
  • Gabriel este un nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu e puterea mea". Se spune ca acest prenume genereaza un caracter puternic, afectuos, dornic de conexiuni profunde. Cel care il va purta va avea o mare capacitate de acumulare a cunostintelor si va putea urma orice fel de cariera.
  • Ionut provine de la "Yochana", nume evreiesc care inseamna "binecuvantarea Domnului". Posesorul acestui nume e o persoana rezervata, sensibila si uneori timida, desi se straduieste sa para sigura pe ea si increzatoare. Altruismul si generozitatea sa ii vor atrage ca un magnet pe cei care vor sa profite de el. Copilul botezat Ion are o fire adaptabila, iar educatia si mediul in care traieste exercita o influenta puternica asupra lui.
  • Stefan semnifica "purtatorul cununei invingatorului" si provine din grecescul Stephanos. Personalitatea generata de acest prenume este prietenoasa si dornica de a trai in permanenta experiente noi. Fiindca in general se apropie de oameni cu o atitudine pozitiva, are tendinta de a presupune ca toti cei pe care ii intalneste sunt la fel de deschisi.

In ceea ce priveste numele feminine, parintii aleg pentru fiicele lor prenume ca Maria, Elena, Ioana, Andreea si Alexandra.

  • Maria provine din grecescul "Mariam", care inseamna "copil dorit". Fetita botezata cu acest nume se va bucura de popularitate inca de la o varsta frageda. Ea va reusi sa castige simpatia celor din jur si va reusi sa se adapteze oricarei situatii.
  • Elena, nume ce inseamna "raza de soare", provine din mitologia greaca, de la fiica lui Zeus si a Ledei. Din punct de vedere biblic, Elena este mama Sfantului Constantin si se spune despre ea ca ar fi gasit Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Persoana care poarta acest nume va avea abilitatea de a media conflicte si a oferi alinare celor care au nevoie de ea.
  • Ioana este un nume evreiesc care semnifica "binecuvantarea Domnului", dar si "gratie". Cea care este botezata cu acest nume are o fire vesela si o inclinatie catre romantism. Ioana va fi o visatoare si se va implica emotional in orice aspect al vietii ei.
  • Andreea provine de la numele grecesc "Andreas", care inseamna "razboinic". Fetita care va purta acest nume va obtine cele mai bune performante atunci cand nu este intrerupta din lucru. Rabdarea si tendinta catre perfectiune ii vor permite sa faca performante in domenii dificile, care nu presupun lucrul in echipa.
  • Alexandra este asociata cu zeita Hera, iar in perioada pre-moderna era unul dintre numele spre care isi indreptau atentia capetele incoronate. Persoana care poarta acest nume va prefera sa afle un adevar, oricat de dureros, decat sa traiasca in indoiala si sa se intrebe la nesfarsit ce este fals si ce nu.

Alte nume populare in tara noastra sunt Luca (luminos), Sara (eleganta), David (iubit), Cristina (urmasul lui Hristos), Rebeca (splendoare), Rebecca (cursa, capcana) sau Teodora (darul lui Dumnezeu).

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri