cuplu sarut
Relatii

cuplu tanar pe cale sa se sarute in aer liber

Cele 15 etape prin care ar trebui sa treaca orice relatie amoroasa, potrivit psihosexologilor

Orice tip de relatie parcurge prin diferite etape, care determina cat de trainica poate fi. Iata care sunt cele 19 prin care ar trebui sa treaca doi parteneri intr-o legatura amoroasa sanatoasa.

Atentie! Psihosexologii contactati de Cosmopolitan subliniaza ca ordinea poate sa difere uneori, in functie de persoanele implicate si dinamica dintre ele.

Etapa 1: Iti dai seama ca celalalt poate fi o optiune romantica valida

Poate ca e vorba de un prieten care iti trimite un mesaj dulce si atent. Poate ca e un coleg de serviciu fata de care te balbai mereu sau un match din aplicatia de intalniri. La un moment dat, dupa o interactiune anume, se produce un declic in interiorul tau si ajungi sa te intrebi: "Hmmm, ce-ar fi daca am forma un cuplu?".

Etapa 2: Schimbul de mesaje standard

"Cum a fost ziua ta?" sau "Neata, ce mai faci?" sunt cele doua cele mai frecvente mesaje pe care le trimitem cand cineva incepe sa ne starneasca interesul. In anumite momente, in care parca ne creste curajul, incepem sa flirtam chiar. Oricum ar fi, suntem inca in stadiul in care incercam sa nu exageram si sa nu parem ciudati atunci cand il contactam pe celalalt.

Etapa 3: Analiza pe social media

Inainte de o intalnire propriu-zisa, incepe scanarea conturilor de social media: Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat sau chiar LinkedIn pot dezvalui opiniile politice sau preferintele potentialului partener.

Etapa 4: Prima intalnire

De obicei, din cauza emotiilor, e greu sa-ti amintesti ce a zis sau cum s-a comportat. Ziua urmatoare, treci printr-o criza existentiala pentru ca iti doresti sa fi fost mai angrenata in moment si discutie.

Etapa 5: Transmiterea mesajelor in chat-ul de grup

Cand nu intelegi anumite glume sau afirmatii pe care le face, apelezi la intelepciunea prietenilor sau colegilor. Capturile de ecran sau functia copy-paste desvine cel mai bun prieten.

Etapa 6: O intalnire mai relaxata si confortabila

Emotiile sunt considerabil mai putine la urmatoarea intalnire, dupa ce ati vorbit mai mult si stii deja la ce sa te astepti. Discutiile devin mai profunde, iar chimia incepe sa se simta (sau nu) mai intens.

Etapa 7: Cateva momente fierbinti

Un sarut, o mangaiere, contact fizic reusit. Daca exista compatibilitate din acest punct de vedere, acesta e momentul in care hormonii isi fac simtita prezenta si mai mult si apare ideea: "Hmmm, aceasta relatie ar putea functiona."

Etapa 8: Interactiunea cu alti oameni

A venit momentul sa iesiti in oras cu prietenii apropiati. E un test important, in care astepti sa auzi si pareri din exterior despre celalalt, precum si despre felul in care se reflecta dinamica dintre voi.

Etapa 9: Prima cearta stupida

"Nu-ti amintesti melodia pe care ti-am dat-o a doua oara cand am discutat? E clar ca nu-ti pasa de mine si nu esti atent la conversatiile noastre. Mai bine ne despartim." Suna cunoscut? Orice relatie trece la un moment dat printr-un conflict stupid, care se rezolva cu putina comunicare.

Etapa 10: Planificarea unei calatorii si incheierea ei cu succes

Soliditatea unei relatii se testeaza foarte bine intr-o vacanta sau excursie. Toate micile obiceiuri, defecte, pasiuni si hibe comportamentale ies la suprafata si pot contribui enorm la luarea unei decizii: ramaneti sau nu impreuna?

Etapa 11: Oficializati relatia

A venit momentul clasicei discutii: "Care e stadiul relatiei noastre? Suntem impreuna?". Incepand cu aceasta etapa, va luati 100% un angajament unul fata de celalalt, incepeti sa va faceti declaratii si va prezentati unul pe celalalt drept "iubitul/iubita mea".

Etapa 12: Vibrati in aceeasi directie si deveniti din ce in ce mai apropiati

Stiind concret ce insemnati unul pentru celalalt, incepeti sa va bucurati intr-un mod cat mai autentic unul de compania altuia. Este un stadiu-platou, uneori putin plictisitor, dar foarte bine-venit. Aceasta etapa e caracterizata de un sentiment de stabilitate si relaxare.

Etapa 13: Motivul de cearta constant, care va face sa va puneti la indoiala relatia

Ati ajuns deja sa va cunoasteti foarte bine atat calitatile, cat si defectele. Fiecaruia incepe sa ii displaca un anumit lucru la relatie si, de fiecare data cand vine vorba de acest lucru, are loc o cearta care va face sa va puneti la indoiala legatura amoroasa. Se spune ca aceasta este etapa-critica intr-o relatie si ca, daca poate fi depasita, sunt sanse mari ca partenerii sa ramana impreuna pe termen lung.

Etapa 14: O schimbare mare (de exemplu mutatul impreuna)

Impartiti un apartament, cheltuielile, va cumparati un animal de companie sau sunteti nevoiti sa aveti o relatie la distanta pentru o vreme. Si acesta este un pas important, care poate da o turnura complet diferita relatiei.

Etapa 15: Acceptarea

Este punctul final. Dupa ce ati trecut prin atatea situatii impreuna, desi stiti clar care va sunt defectele si vulnerabilitatile de cuplu, decideti ca sunteti dispusi sa luptati pentru relatia voastra. E momentul in care va acceptati obiceiurile proaste si decideti ca puteti trece peste ele pentru ca nu ati putea sa traiti unul fara celalalt.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri