gelozie
Relatii

Gelozia si-a castigat o reputatie destul de proasta de cauza actiunilor pe care le genereaza uneori. Dar, ca orice alta forma emotionala, si ea poate fi directionata astfel incat efectele sale sa fie pozitive si benefice pentru cuplu.

Gelozia nu este intotdeauna rea. Cand poate sa devina benefica pentru relatia ta

Gelozia si-a castigat o reputatie destul de proasta de cauza actiunilor pe care le genereaza uneori. Dar, ca orice alta forma emotionala, si ea poate fi directionata astfel incat efectele sale sa fie pozitive si benefice pentru cuplu.

Cuvantul "emotie" provine din latina si inseamna "energia care te misca". Fiecare emotie are cel putin patru componente:

1. Are un mesaj de baza

Experimentează istoria pământului ca o aventură dinamică și captivantă. Urmărește duminică de la 21:00 Minunile Pământului, pe Digi World. Hai să vezi în Digi Online!

Pentru gelozie, povestea suna asa: "S-ar putea sa fii in pericol sa pierzi o legatura sau o relatie de care iti pasa". Asta nu inseamna ca se va intampla, dar ai sentimentul ca exista aceasta posibilitate.

2. Are un impuls sau "un mod de a reactiona"

In cazul geloziei, este vorba despre impulsul de a proteja o legatura. Acest lucru poate duce la incercarea de a manipula si controla cealalta persoana. Cei mai multi dintre noi au incercat acest lucru si am constatat ca nu vom obtine ceea ce ne dorim.

3. Fiecare emotie are un scop

Gelozia te poate face sa reflectezi asupra calitatii relatiei tale. Te provoaca sa te intrebi daca ai grija de cuplul tau, daca acorzi suficienta atentie si efort. Odata ce intelegi scopul emotiei, poti sa o folosesti pentru a aduce un plus relatiei.

4. Emotiile afecteaza organismul

Ce simptome fizice ai cand esti geloasa? A fi capabila sa identifici ceea ce se intampla in organismul tau cand simti anumite lucruri este un pas esential in intelegerea emotiilor tale.

Potrivit unui studiu, femeile afectate de gelozie nu vad nimic altceva in jurul lor. Cu cat sunt mai afectate, cu atat nu observa lucrurile care se petrec in preajma lor.

Totodata, gelozia declanseaza si reactii chimice in corp drept raspuns la stres. Iar asta inseamna pulsatii mai dese si mai rapide ale inimii si hipertensiune arteriala.

In momentul in care constientizezi efectele pe care gelozia le are asupra ta, atat fizic, cat si psihic, devii capabila sa actionezi mai eficient.

Gelozia, arma cu doua taisuri

In vreme ce gelozia poate distruge o relatie, ea poate avea si efectul opus. Folosita ingenios, gelozia imbunatateste comunicarea in cuplu, te motiveaza sa te perfectionezi si te ajuta sa-ti identifici temerile.

Trebuie sa intelegi ca orice partener ar putea sa plece la un moment dat. Motivele pentru pot face aceasta alegere sunt nenumarate. Nu poti controla ceea ce fac altii si nici nu ii poti schimba, insa te poti bucura de momentul prezent.

Oricare ar fi situatia cuplului, cand gelozia incepe sa devina o problema in relatie, este important ca ambii parteneri sa inteleaga impreuna cauzele, ce gesturi, atitudini, comportamente incurajeaza suspiciunile. Este recomandat ca ei sa manifeste compasiune fara sa judece sau sa fie defensivi.

Psihologii recomanda ca persoana geloasa sa-si imbunatateasca increderea in sine, sa-si clarifice nevoile si asteptarile pe care le are in relatia de cuplu si sa inteleaga motivele propriei gelozii. 

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Sunteți pregătiți pentru prima săptămână de școală a copiilor voștri?

Partenerii Nostri