relatii infidelitate
Relatii

cuplu care sta pe banca in timp ce barbatul tine de mana o alta femeie

Modalitati de a combate gelozia in cuplu. 6 trucuri recomandate de terapeuti

Robert L. Leahy, terapeut si autor al cartii "The Jealousy Cure", spune ca gelozia se manifesta in orice aspect al vietii noastre: "Ea va aparea uneori si in relatiile amoroase si, daca o negati, nu ii veti putea face fata foarte bine."

Iata cele sase trucuri pe care specialistul le recomanda cuplurilor in care gelozia devine uneori problematica. Ce trebuie sa faca partenerii:

Sustineti emotiile si sentimentele celuilalt

Este important ca ambii sa acceptati ca gelozia este fireasca si ca unul dintre cele mai proaste raspunsuri pentru un partener gelos este: "N-am facut nimic. E doar in capul tau, e problema ta!"

Pentru a atenua conflictul, e important ca partenerul care acuza sa se simta inteles, validat, sustinut. Raspunsul corect e "Inteleg ce spui". Urmat de o conversatie matura si asigurari, conflictul va fi depasit fara denigrari si comentarii lipiste de consideratie, care sa provoace rani emotionale.

Retineti ca gelozia (in cantitati moderate) este sanatoasa

"La inceputul unei relatii, partenerii nu sunt foarte investititi si nu simt ca au prea multe de pierdut, deci nu motive sa fie gelosi. Pe masura ce relatia progreseaza si ei devin tot mai conectati unul cu celalalt, incep sa simta si gelozie - semn ca le pasa", spune Robert L. Leahy.

Trebuie rezervat un moment al zilei pentru gelozie

Daca simtiti o gelozie coplesitoare, exista exercitii pe care le puteti face pentru a o gestiona: "Recomand atribuirea unei ore pentru manifestarea gandurile geloase. Daca gasiti un motiv de gelozie, scrieti-l si ignorati-l pana cand se face ora pentru manifestare. Practic, pe parcursul unei zile intregi, puteti sa va permiteti doar 20 de minute pentru acest obicei toxic si apoi sa incheiati capitolul."

Asteptarile in relatii trebuie ajustate

"E nerealist sa credeti ca jumatatea voastra nu va fi niciodata atrasa de o alta persoana", subliniaza Leahy. Este complet firesc ca un om sa considere atragatoare si alte persoane, insa nu e in regula daca actioneaza impotriva relatiei si partenerului invocand atractia respectiva.

"Asteptarile nerealiste creeaza predispozitia la gelozie", adauga terapeutul.

Obiceiurile toxice trebuie reevaluate

Intrebarile constante, crizele de gelozie, reprosurile pot oferi un confort de moment acuzatorului. Pe termen lung insa, aceste strategii nu vor face decat sa il indeparteze pe acuzat si sa afecteze relatia.

Retineti ca puteti supravietui unei posibile tradari

"Cercetarile arata ca persoanele care se tem ca nu vor avea alternative dupa o relatie sunt, de fapt, cele care manifesta gelozie cel mai frecvent. Codependenta si nesiguranta sunt problemele", spune Robert L. Leahy.

Specialistul subliniaza ca un partener nu poate controla pe deplin actiunile celuilalt. Tot ce poate face este sa comunice eficient, sa nu lase gelozia sa il consume si sa tina minte ca va supravietui in cazul unei posibile tradari.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Când împodobiți bradul de Crăciun?

Partenerii Nostri