cearta in cuplu
Relatii

Conform unor studii recente, 44% dintre cuplurile casatorite cred ca mai mult de o cearta pe saptamana ii ajuta sa mentina relatia sanatoasa si productiva mult timp. In realitate, cuplurile care au des dispute, dar intr-o maniera pasnica, au sanse mai mari sa ramana impreuna fiindca, in ciuda tuturor neintelegerilor, stiu ca sentimentele lor sunt adevarate si sincere.

STUDIU: Certurile in cuplu sunt semn ca partenerii inca au sentimente puternice unul fata de celalalt

Conform unor studii recente, 44% dintre cuplurile casatorite cred ca mai mult de o cearta pe saptamana ii ajuta sa mentina relatia sanatoasa si productiva mult timp. In realitate, cuplurile care au des dispute, dar intr-o maniera pasnica, au sanse mai mari sa ramana impreuna fiindca, in ciuda tuturor neintelegerilor, stiu ca sentimentele lor sunt adevarate si sincere.

Conform Bright Side, iata ce trebuie sa ai in vedere cand vine vorba de micile divergente in cuplu:

Nu apela la atacuri personale

Evitarea constanta a conflictelor nu este, cu siguranta, cea mai buna cale de a construi o relatie de lunga durata. Dimpotriva, daca puteti vorbi clar si calm in timp ce va certati, inseamna ca sunteti gata sa duceti relatia voastra la un alt nivel.

Persoanele mature nu recurg la atacuri personale si nici la ridicarea tonului. In schimb, ele incearca intotdeauna sa ajunga la un compromis si sa isi imbunatateasca legatura cu ajutorul argumentelor sanatoase.

Cearta ajuta la sudarea relatiei

Este necesar sa fii deschisa fata de partenerul tau, sa iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale si sa asculti cu atentie. Faptul ca aduci argumente nu doar ca va clarifica situatia, ci va intensifica sentimentele de intimitate, incredere si conexiune. Pana la urma, cearta este una dintre cele mai sincere forme de comunicare.

Cand te certi cu partenerul, nu conteaza daca pierzi sau castigi. Cel mai important lucru este sa invatati multe unul despre celalalt. Micile conflicte va ajuta pe amandoi sa va deschideti in fata partenerului si sa va consolidati legatura.

Cearta e esentiala intr-o relatie, spun psihologii

Psihologii cred ca exista 7 puncte esentiale pentru o relatie sanatoasa si fericita, iar cearta este una dintre ele. Ei sustin ca daca un cuplu nu are conflicte, acesta poate fi un semn ca ceva nu este in regula cu respectiva relatie.

Cearta ajuta cuplurile sa isi reconsidere valorile si sentimentele, abordand si discutand lucrurile importante pentru ambii parteneri. Asta daca cearta nu se tranforma intr-o lupta care sa includa tipete ori reprosuri.

Evitarea certurilor poate duce la despartire

Conform unor studii, cea mai mare greseala pe care cupluri o fac de obicei este evitarea certurilor. Adesea simtim ca ceva nu este bine, dar nu spunem nimic de teama ca un conflict ar putea avea consecinte neplacute asupra relatiei noastre. Insa, tocmai aceasta lipsa de comunicare devine cel mai frecvent motiv care duce la despartire.

Desi consideri ca discutarea problemelor sensibile nu va aduce nimic bun pentru relatia voastra, acest lucru este fals. Astfel de conversatii va permit sa va concentrati asupra problemelor si sa le rezolvati inainte de a deveni prea mari. De aceea cuplurile care se "lupta", raman impreuna pentru o perioada lunga de timp.

Cearta creste pasiunea dintre parteneri

Unele cupluri se bucura intr-adevar de conflictele aprinse deoarece nivelul hormonilor creste. Subconstient, acei oameni stiu ca certurile sunt doar un semn al pasiunii lor.

Daca doresti sa iti mentii relatia puternica si infloritoare, este necesar sa lasi emotiile sa iasa la suprafata din cand in cand, altfel se vor transforma in resentimente. Insa nu uitaa sa inchei cearta intr-un mod pozitiv.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: relatie , cupluri , cearta

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri