cuplu fericit
Relatii

Iar mentinerea unei relatii fericite in cuplu este un lucru dificil si care implica uneori efort din partea ambilor parteneri.

Trasaturile caracteristice ale unui cuplu sanatos si fericit, greu de zdruncinat

Cu totii ne dorim o relatie ideala, care sa dureze toata viata, fara certuri si perioade de pauza. Iar mentinerea unei relatii fericite in cuplu este un lucru dificil si care implica uneori efort din partea ambilor parteneri.

Din nefericire, multi dintre noi am fost expusi, inca din copilarie, atator modele de cupluri defectuoase incat nici nu stim exact cum ar trebui sa se comporte partenerii intr-o relatie sanatoasa si fericita.

Suntem sfatuiti sa fim atenti la nevoile partenerului, sa il ascultam, sustinem, sa fim deschisi, empatici, intelepti si, nu in ultimul rand, sa ne ascultam intuitia. Dar cum arata o relatie in care ambii parteneri sunt fericiti?

Vezi Secrete de muzeu și intră, din fața ecranului, în Imperial War Museum din Londra. Pe DIGI World și DIGI Online, azi de la 18:00.

Iata ce defineste o relatie de cuplu sanatoasa, bazata pe respect si iubire:

  • Pentru a avea o relatie sanatoasa, ambii parteneri trebuie sa fie apti din punct de vedere emotional si mental. Niciunul dintre noi nu suntem perfecti, dar trebuie sa ne cunoastem slabiciunile si sa lucram pentru a scapa de ele.
  • Ambii parteneri stiu ca sunt responsabili de intretinerea fericirii individuale. Intr-un cuplu suntem alaturi unul de celalalt la bine si la rau, ne ajutam, insa trebuie sa intelegem ca fericirea proprie nu depinde in totalitate de celalalt. Nu poti pune pe umeri partenerului o responsabilitate atat de mare.
  • Partenerii care sunt fericiti in relatia lor nu incearca sa se controleze reciproc sau sa se "repare". Ei respecta diferentele dintre ei fiindca stiu ca relatia nu trebuie sa devina un camp minat. Si, trebuie sa recunoastem, cine isi doreste un partener care sa vrea sa il schimbe? Daca ne dorim sa imbunatatim anumite aspecte, o vom face pentru propria persoana, fara sa fim impinsi de la spate.
  • Niciunul dintre parteneri nu are mai multa putere de decizie decat celalalt, ci iau impreuna hotararile, fara diferente care il pot pune pe celalalt in discutii umilitoare sau incomode.
  • Partenerii inteleg ca ambii au nevoie de timp personal, in care sa faca lucruri care le aduc fericire si ii relaxeaza. In lipsa acestei griji pe care trebuie sa o aratam propriei persoane, vom avea tot mai putin de oferit perechii noastre fiindca ne simtim stresati, epuizati si neglijati.
  • Perechea intelege ca fiecare partener este diferit si accepta faptul ca nu vor fi de acord mereu. Opiniile diferite nu trebuie sa distruga o relatie fiindca este absolut normal sa avem valori si personalitati diferite.
  • Partenerii isi cer iertare cand gresesc si invata din greseli, pentru a nu le mai repeta.
  • Ambii parteneri inteleg cat de important este sa petreaca timp impreuna, sa dea in mintea copiilor, sa rada si sa se bucure din plin de compania celuilalt.
Etichete: relatie , casatorie , cuplu

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri