shutterstock_172014812
Retete

alimente fructe legume

Ce perioada de valabilitate au alimentele de baza si ce poti face ca sa reziste mai mult

E important sa stim cat timp putem pastra cu adevarat mancarea si cat rezista diferite alimente la frigider, in congelator sau camara inainte sa se strice.

Expertii si-au impartasit cunostintele astfel incat sa prelungim valabilitatea anumitor produse, iar multe dintre trucuri sunt extrem de utile.

Care este perioada de valabilitate a alimentelor de baza

Alimentele din camara

Pastele uscate, ierburile si orezul sunt unele dintre cele mai trainice alimente pe care le putem achizitiona.

  • Pastele uscate - dureaza pana la un an daca sunt pastrate la loc rece si intunecat, fara prea mult acces la lumina directa a soarelui
  • Ierburile - busuiocul, coriandrul si patrunjelul uscate rezista pana la un an, iar cele proaspete pot fi tinute la congelator, dupa ce au fost tocate
  • Faina - specialistii recomanda sa nu pastrati faina mai mult de opt luni in camara; aveti grija sa o tineti intr-un loc racoros si intunecat, la temperatura camerei
  • Uleiul de masline - daca este imbuteliat si pastrat corect - intr-un spatiu uscat, racoros, la distanta de lumina soarelui - e valabil un an si jumatate; dupa ce a fost deschis recipientul, trebuie utilizat intre 30 si 60 de zile
  • Orezul - cel alb dureaza pana la cinci ani in camara, iar cel brun rezista sase-opt luni

Alimentele din frigider

Cand vine vorba de alimentele refrigerate, durata de valabilitate este, in mod evident, mult mai scurta.

  • Carnea - indiferent daca este gatita sau cruda, carnea de pasare, carnatii de porc sau carnea tocata se strica dupa doua zile la frigider; valabilitatea poate fi prelungita prin invelirea cu grija si introducerea in recipiente cu inchidere etansa
  • Laptele - cel de la cutie rezista intre cinci si sapte zile dupa ce a fost deschis; pentru ca laptele sa fie bun cu pana la sapte zile mai mult, se adauga un varf de sare de masa sau bicarbonat de sodiu in el
  • Ouale - cand sunt fierte, ouale pot rezista pana la sapte zile la frigider si mai mult timp daca sunt pastrate crude; pot ramane valabile si mai mult daca sunt sparte si puse la congelator in tavi de briose
  • Legumele - punerea lor direct la frigider le poate altera in doar cateva zile; pentru a prelungi durata de viata a legumelor precum broccoli si conopida, acestea pot fi infasurate in prosoape de in umede sau puse in recipiente cu inchidere etansa
  • Branza - aceasta dureaza pana la sase saptamani daca pachetul a fost deschis si intre doua si patru luni daca sta intr-un pachet inchis

Alimentele din congelator

Congelatorul este cel mai bun prieten cand vrem sa ne asiguram ca mancarea noastra va dura cel putin cateva saptamani.

  • Untul - tinut la congelator intr-un recipient etans sau intr-un pachet nedesfacut, va rezista patru luni
  • Painea - pastrata astfel, va rezista pana la sase luni; e important insa sa o verificam constant si sa vedem in ce stare se afla sau daca mai poate fi consumata
  • Mazarea congelata - pastrata in mod corespunzator, va rezista timp de aproximativ 12 luni

Cat rezista alte tipuri de mancare la congelator

  • Slanina si carnatii - 3 luni
  • Pestele gras, precum macrou, sardine si somon - 4 luni
  • Supele si sosurile - 3 luni
  • Patiseria cu unt - 4 luni
  • Carnea tocata - 4 luni
  • Fripturile si placintele - 4 luni
  • Painea si prajiturile - 6 luni
  • Carnea de miel, pui, porc, curcan si vanat - 6 luni
  • Fructele congelate - 8 luni
  • Pestele alb - 8 luni

Fructe si legume cu durata de viata mare

Din gama alimentelor perisabile, exista cateva fructe si legume care rezista mai mult si mai bine decat altele.

  • Merele - pot rezista pana la patru saptamani
  • Varza - daca nu e spalata, are o durata de viata de pana la doua luni
  • Citricele - tinute la rece, neimpachetate, pot sa dureze cateva saptamani
  • Usturoiul si ceapa - rezista sase luni in conditii optime
  • Rodiile - tinute la rece, necuratate, pot sa fie bune de consum timp de trei saptamani
  • Cartofii - rezista intre doua si patru saptamani pe balcon si chiar si luni intregi la frigider sau in beci
  • Morcovii - sunt buni de consum timp de aproximativ patru saptamani daca sunt tinuti in conditii optime

Cum sa prelungesti durata alimentelor proaspete

  • Lamaile - pot fi pastrate pana la sase luni prin simpla taiere in patru si adaugarea de sare si apa; aceste ingrediente le vor inmuia in timp si le vor conserva
  • Branza - daca este acoperita cu un strat de unt, va fi ferita de mucegai intrucat acesta va impiedca oxidarea aerului din jur
  • Painea - adaugarea unui fir de telina intr-o bucata de paine va permite retinerea apei si impiedicarea aparitiei mucegaiului
  • Sosul de rosii - poate fi pastrat daca este tinut in forme de cuburi de gheata, la congelator
  • Bananele - una dintre cele mai usoare metode de a prelungi viata unei banane presupune infasurarea capatului innegrit in folie de aluminiu

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?