femeie betisoare de ureche
Sanatate

femeie care isi curata urechea cu betisor si se uita in oglinda

Adevarul despre betisoarele de urechi. Cat de periculos e, de fapt, sa le folosesti

Colectia de celule, ulei si fire de par care se strange in urechile noastre si pe care noi o numim ceara este, de fapt buna, pentru corpul uman. Ea contribuie la ungerea si impermeabilitatea pielii canalului urechii, impiedicand totodata anumite bacterii sa se supraaglomereze.

Ceea ce nu stiu multi dintre cei care folosesc betisoare e ca urechile noastre imping incet ceara de ureche pe masura ce aceasta se acumuleaza, cu ajutorul miscarilor maxilarului. Cu alte cuvinte, urechile noastre se auto-curata.

De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa nu folosim betisoare atunci cand vrem sa avem grija de sanatatea canalului auditiv intrucat ele pot fi mai degraba daunatoare decat benefice.

Undeva în Africa de Sud, Rita Miljo este Doamna cu Babuinii. Aceasta a salvat peste 500 de exemplare. Pe DIGI Animal World și DIGI Online, azi de la 21:00.

Desigur, uneori oamenii pot avea exces de ceara de ureche, ceea ce poate contribui la pierderea auzului in caz de netratare. Se intampla ca procesul de auto-curatare a urechii sa nu functioneze foarte bine, ceea ce determina acumularea depozitelor de cerumen, care pot sa blocheze partial sau total canalul auditiv. Acest mecanism se numeste impactare.

Ar trebui sa mergi la consult in cazul in care crezi ca ai un dop de ceara si sa nu incerci sa-l extragi pe cont propriu. Exista, din fericire, numeroase tratamente pentru remedierea problemei si niciunul nu implica folosirea betisoarelor de urechi.

De ce recomanda medicii sa nu folosim betisoare

Cel mai des intalnite sunt incidentele in care acestea afecteaza sau chiar produc punctia timpanului, membrana subtire care separa urechea externa de urechea medie interna. In timp ce un timpan rupt se poate vindeca de la sine, leziunile mai severe pot provoca permanent un anumit grad de pierdere a auzului.

Potrivit specialistilor, cei mai predispusi la accidente cauzate de folosirea incorecta a betisoarelor sunt copiii. Un studiu din 2017 a descoperit ca mai mult de 260.000 de copii din SUA au fost trimisi la camera de garda intre 1990 si 2010 cu o vatamare a urechii cauzate de betisoarele cu bumbac.

Anual, aproximativ 12.000 de astfel de cazuri se intampla in State, la acest numar mare nefiind calculati si adultii care isi pot performa timpanul prin folosirea gresita a betisoarelor.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri