cancer mamar somn
Sanatate

Orarul de somn ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de san, sugereaza cercetatorii. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care prefera sa se trezeasca devreme prezinta un risc mai scazut de a dezvolta aceasta afectiune in comparatie cu care nu sunt matinale.

Ce legatura exista intre orele de somn si cancerul mamar, conform oamenilor de stiinta

Orarul de somn ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de san, sugereaza cercetatorii. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care prefera sa se trezeasca devreme prezinta un risc mai scazut de a dezvolta aceasta afectiune, in comparatie cu cele care nu sunt matinale.

Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca alti factori precum consumul de alcool sau o greutate corporala nesanatoasa au un impact mai mare decat somnul. Tot ei spun ca nu exista niciun motiv pentru a-ti schimba orarul de somn.

"Este important de remarcat faptul ca aceste date nu sugereaza in niciun fel ca schimbarea obiceiurilor de somn ar putea duce la o scadere a riscului de cancer mamar", a spus principalul autor al cercetarii, Luca Magnani, conform CNN.

Ceea ce sugereaza lucrarea este ca riscul de cancer mamar este asociat cu o trasatura genetica, care stabileste daca facem parte din categoria "ciocarlii" sau "bufnite".

Primele au tendinta de a se trezi si de a merge la culcare devreme, in timp ce ”bufnitele” au un ceas intern care le face sa se simta molesite la primele ore ale zilei si sa aiba un nivel ridicat de energie seara.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au colectat informatii de la 400.000 de femei. Ei au descoperit ca una din 100 de femei care s-au considerat matinale au dezvoltat cancer mamar, in vreme ce numarul celor care erau active seara a fost dublu.

Cercetarea a constatat, de asemenea, ca riscul de a face cancer de san daca dormi mai mult de 7-8 ore pe noapte este mic.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: studiu , somn , cancer mamar

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri