insarcinata
Sanatate

Cum te pregatesti pentru cezariana

Daca venirea pe lume a bebelusului tau presupune o operatie de cezariana, iata cum trebuie sa te pregatesti pentru aceasta operatie:

Ce este cezariana?

Sub anestezie, medicul realizeaza o incizie orizontala a abdomenului inferior de aproximativ 9-10 cm. El indeparteaza stratul muscular si extrage bebelusul din uter. Lichidul amniotic este aspirat, placenta eliminata, iar straturile musculare sunt cusute.

Cum deruleaza nasterea prin cezariana?

Dupa ce vei merge la spital cu toate ecografiile, ti se va face un set de analize de sange si urina. Zona pubiana va fi rasa, iar primul lucru pe care il fac asistentele este sa iti monteze o perfuzie in brat si o sonda urinara.

Urmeaza sa te intalnesti cu medicul anestezist, care te va intreba ce fel de anestezie doresti: epidurala ori generala.

Cu ajutorul anesteziei epidurale nu vei simti niciun fel de durere ce provine de la segmentul inferior al coloanei vertebrale. Medicul anestezist va introduce anestezia cu un cateter fin in partea de jos a spatelui. Anestezia generala se utilizeaza, de regula, atunci cand cea epidurala nu poate fi efectuala.

Dupa ce anestezia isi face efectul, medicul taie abdomenul si uterul pentru a ajunge la bebelus si apasa pe abdomenul superior pentru a scoate copilul. Dupa ce copilul tau ajunge in bratele unei asistente, medicul scoate placenta si inchide operatia.

Operatia de cezariana dureaza in medie 30-40 de minute si vei fi nevoita sa ramai sub supraveghere medicala intre 3 si 5 zile.

Dupa operatie, trebuie sa te astepti la durere. O poti atenua tinand o greutate pe burta. Pentru a te recupera cat mai repede, bea cat mai multa apa pentru a iti tine la un nivel ridicat sistemul imunitar.

Te poti da jos din pat dupa cel putin 12-16 ore de la operatie. Unul dintre lucrurile neplacute este ca vei avea o sonda pentru urina. Tot in categoria aspectelor neplacute se incadreaza si primul scaun, care o sa fie dureros. Apa te ajuta, deci ai un motiv in plus sa o consumi.

Avantaje si dezavantaje cezariana

Avantajele nasterii prin cezariana sunt: nu ai dureri in timpul nasterii; nu faci niciun efort sa nasti; nu exista risc de epiziotomie; nu exista travaliu si nici disconfortul legat de nastere (ruperea apelor ori contractii); bebelusul nu mai trece prin canalul ingust al nasterii; data nasterii este programata.

Sigur, exista si dezavantaje: te recuperezi greu; nu ti se pune copilul la piept dupa nastere; lactatia vine mai greu; exista risc crescut de depresie postnatala si risc de hemoragie si infectii.

Cand ti se recomanda cezariana?

In cazuri de urgenta:

  • colul uterin nu se dilata suficient
  • fatul nu este in pozitia optima
  • monitorizarea indica semne de suferinta fetala
  • nasterea prematura

In alte cazuri:

  • operatie anterioara de cezariana
  • copilul este prea mare in raport cu bazinul mamei
  • copilul nu se afla intr-o pozitie corecta
  • anomalii de insertie ale placentei ce prezinta risc de hemoragie abundenta
  • hipertensiunea arteriala
  • herpes genital
  • copilul are o intarziere in crestere si ar suporta cu dificultate o nastere naturala
  • sarcina multipla (pentru tripletii indicatia clara este de cezariana, iar la gemeni depinde de pozitia copiilor)
  • prima sarcina la o varsta mai mare de 40 de ani

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri