sughit
Sanatate

De ce apare sughitul. Cum scapi de el si cat de eficiente sunt clasicele metode

Organismul uman are uneori reactii ciudate, iar una ele este sughitul. Pare sa apara in momentele cele mai incomode, chiar inaintea unei prezentari importante la serviciu, si dureaza uneori de la doua minute pana la 48 de ore.

In cel mai bun caz, sughitul te poate amuza, dar poate fi si dureros. Probabil ai incercat sa scapi de el cu ajutorul unor remedii vechi. Ti-ai tinut respiratia, ai baut un pahar cu apa rece. Dar functioneaza acestea de fapt?

Inainte de a afla parerea specialistilor despre clasicele metode de a scapa de sughit, sa vedem care sunt cauzele care stau la baza lui. Apare acesta, intr-adevar, intamplator sau ceva anume il declanseaza?

De ce apare sughitul si cum il poti stopa

"Motivul din spatele sughitului este una dintre marile necunoscute din lumea sanatatii", a spus Michael Richardson.

Exista insa cateva ipoteze. Majoritatea teoriilor se concentreaza pe arcul reflex, care include nervul frenic, nervul vagal si mai multi alti nervi care activeaza muschii din piept si laringe. Daca acest arc este iritat, fie prin traume sau inflamatii, poate declansa un sughit.

Problema este ca declansatorii sughitului sunt diferiti de la o persoana la alta, motiv pentru care acestea par intamplatoare. Poate arcul reflex al prietenului tau este iritat de mancarea picanta si de bautura carbogazoasa, iar al tau de stresul de la locul de munca. Daca esti curioasa ce anume declanseaza sughitul in cazul tau, cea mai buna modalitate este sa acorzi atentie tuturor aspectelor atunci cand acesta incepe.

Totusi, cand il experimentezi, probabil nu iti pasa prea mult de unde provine, vrei doar sa se opreasca. Vestea buna este ca cele mai multe cazuri vor disparea de la sine intr-o perioada rezonabila de timp, fara sa ai vreo interventie.

Dar daca se intampla sa sughiti incontinuu cateva ore sau doar doresti sa se opreasca cat mai repede, exista unele dovezi care sustin unele remedii pentru sughit.

"Nu exista multe studii de calitate care sa aiba ca subiect vindecarea sughitului... dar cateva sustin unele dintre remediile despre care auzim frecvent, cum ar fi sa iti tii respiratia sau sa te sperii. Mecanismul nu este bine inteles, dar toate acestea sunt probabil o incercare de a reseta arcul reflex si de a modifica modul de a respira", a explica Richardson.

De asemenea, specialistul spune ca acupunctura poate fi de ajutor daca obisnuiesti sa sughiti des. O cercetare a demonstrat ca sexul a fost leacul pentru barbatii care experimentau des sughitul.

Totusi, daca durata lui se intinde pe mai mult de 48 de ore, acesta este considerat "sughit persistent" si este indicat sa consulti un medic.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: sughit , cauze sughit

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri