muscaturi tantari
Sanatate

Muscaturile de tantari sunt unele dintre cele mai neplacute experiente. In vreme ce unele persoane sunt atacate fara incetare de aceste insecte, altele par neatinse de tantari.

De ce tantarii ii inteapa mai mult pe unii oameni decat pe altii. Cum isi aleg victimele

Muscaturile de tantari sunt unele dintre cele mai neplacute experiente. In vreme ce unele persoane sunt atacate fara incetare de aceste insecte, altele par neatinse de tantari.

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga ce anume ii face pe unii oameni mai atragatori pentru tantari. Intr-un studiu realizat de Journal of Medical Entomology, cercetatorii au observat ca persoanele cu grupa de sange O aveau de doua ori mai multe intepaturi de tantari decat cele cu grupa tip A. Cei care au grupa B se afla undeva la mijloc.

Se pare ca tantarii folosesc dioxidul de carbon (CO2), gazul pe care il expiram, pentru a-si gasi tintele. Si pot identifica viitoarele victime de la o distanta de 50 de metri. Ei detecteaza si acidul lactic pe care il eliberam prin piele.

Mai mult, tantarii sunt capabili sa ne repereze si dupa culoarea hainelor. Daca porti haine inchise la culoare, vei atrage mai multi pentru ca iesi in evidenta.

Alt indiciu pentru tantari? Caldura corporala, care este un indiciu tactil cu adevarat important. Deci, cei care au o temperatura corporala mai ridicata sunt mai predispusi sa fie muscati de tantari. De aceea, atunci cand ai o activitate, in aer liber, care sa presupuna efort, esti intepata de catre aceste aspecte.

Un alt studiu a aratat ca persoanele care consumau mai mult de o doza de bere aveau un risc mai crescut de a atrage tantarii.

Cum te aperi de tantari

Doar pentru ca genetica te face atragatoare pentru aceste insecte, nu inseamna ca nu exista solutii pentru a evita sa devii victima lor.

De regula, tantarii sunt mai activi la rasaritul si apusul soarelui. In aceste momente ale zilei, daca trebuie sa iesi din casa, poarta haine care sa iti acopere pielea ori aplica produse impotriva tantarilor. Gasesti pe piata bratari, plasturi, lotiuni, spray-uri.

In locuinta, iti este de folos ventilatorul. Un studiu publicat in New York Times a demonstrat ca briza creata de acesta tine la distanta insectele. Acesta reduce nivelul dioxidului de carbon din aer si te ajuta sa nu transpiri.

Cea mai sigura solutie pentru a scapa de tantari in casa, poti instala plase la geamuri.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri