femeie care vorbeste singura
Sanatate

De cate ori nu te-ai surprins intrebandu-te ceva cu voce tare sau purtand in gand un dialog cu sine si te-ai ingrijorat ca vorbesti singura? Ei bine, afla ca nu este cazul sa te nelinistesti.

E normal sa vorbim singuri? Ce spun specialistii

De cate ori nu te-ai surprins intrebandu-te ceva cu voce tare sau purtand in gand un dialog cu sine si te-ai ingrijorat ca vorbesti singura? Ei bine, afla ca nu este cazul sa te nelinistesti.

Sunt oameni care vorbesc des cu ei,  in gand sau cu voce tare. Nu numai in casa, ci chiar si pe strada. Ganditul cu voce tare te ajuta sa materializezi la ce te gandesti. Cei mai inteligenti oameni de pe Pamant vorbesc cu ei insisi. Gandeste-te la monologurile celor mai mari ganditori sau ia exemplul poetilor.

De ce vorbim singure

Este normal sa faci asta si este un comportament mai comun decat iti poti da seama, explica psihoterapeutul Laura F. Dabney. Nici vorba sa fie un semn de boala psihica.

Undeva în Africa de Sud, Rita Miljo este Doamna cu Babuinii. Aceasta a salvat peste 500 de exemplare. Pe DIGI Animal World și DIGI Online, azi de la 21:00.

Adevarul e ca toti purtam dialoguri cu sine. S-ar putea sa para ciudat daca o faci cu voce tare, in public, dar cu totii avem conversatii complexe in capul nostru, ca o modalitate de a da sens unor lucruri, de a intelege si explica anumite chestiuni care ni se intampla.

Gandeste-te la scenariile pe care le faci zi de zi in care s-ar putea sa-ti vorbesti. De exemplu, in timp ce iesi din casa, este posibil sa repeti in gand obiectele esentiale pe care trebuie sa le ai la tine. Ori sa rememorezi o discutie si sa-ti atragi atentia ca puteai face lucrurile in alt mod.

"Nu este normal, ci crucial, iar constientizarea calitatii acestui discurs interior este o cale catre fericire si implinire", spune dr. Tugaleva.

A vorbi cu tine poate functiona, de asemenea, ca o modalitate de a face fata problemelor cu care te confruntam. Data viitoare cand esti nervoasa, anxioasa sau ai o stare proasta, discuta cu tine pentru a trece peste temeri si a-ti prezenta solutii constructive. Evita sa te critici si descurajezi in gand. E un comportament toxic.

Poti incerca, de asemenea, sa te raportezi la tine la persoana a doua sau a treia, recomanda specialistii.

Cand a vorbi singura devine periculos

A vorbi singura este adesea asociata cu boli pshice, dar rar acesta este motivul care sta la baza acestui comportament. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care vorbitul de una singura poate fi un semn al unei probleme psihologice. Mai exact, cand este insotit de comportament agresiv fata de altii sau de propria persoana, conform Huff Post.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri