shutterstock_1151375240
Sanatate

Inel gastric vs gastric sleeve: avantaje și dezavantaje. Ce metodă e mai eficientă pentru pierderea în greutate și cui e recomandată

Care e diferența dintre inel gastric și gastric sleeve ? Dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității Royal Hospital,  dezvăluie pentru www.peroz.ro care dintre cele două intervenții este mai eficienta și mai puțin riscantă.

Diferența dintre inel gastric și gastric sleeve

 Trebuie să știm încă de la început că cele două metode chirurgicale utilizate de medicii specializați în chirurgie bariatrică se înscriu în grupa metodelor restrictive. În cazul inelului gastric, vorbim despre restrictionarea drumului normal pe care l-ar parcurge mâncarea până în stomac prin îngustarea ( cu ajutorul unui inel ce își poate modifica cirumferinta în funcție de necesitățile fiecărui caz în parte) parții de sus a stomacului. În cazul gastrectomiei longitudinale ( gastric sleeve), restricția vine tocmai din faptul că o mare parte a stomacului este îndepărtată chirurgical, fapt ce nu va mai necesita ingerarea unei cantități atât de mari de alimente pentru a umple stomacul.

Inelul gastric poate fi utilizat cu succes de către pacienții consumatori de calorii solide, pentru că accesul acestora până în stomac va fi restricționat de către inel. În schimb, nu este indicat persoanelor consumatoare de calorii lichide ( sucuri carbogazoase, ciocolată etc) pentru că acestea nu vor fi “oprite” de montarea inelului. În schimb, efectuarea unui gastric sleeve presupune restrictionarea consumului atât de calorii solide, ca și lichide, prin micșorarea volumului stomacului. Diferența dintre inel gastric si gastric sleeve Diferențele dintre cele două metode de chirurgie bariatrica vin din zona eficienței acestora, din reversibilitatea acestora, cât și din modalitatea de adaptare a corpului la noua situație, postoperator.

Așadar, dacă în cazul montării inelului gastric vorbim de o scădere a surplusului de kilograme de aproximativ 35-45%, în cazul micșorării de stomac, aceasta eficiență crește la 45-50%. Mai departe, atunci când vorbim de reversibilitatea metodei, inelul gastric este o intervenție reversibilă: în timp stomacul poate reveni la forma sa inițială după îndepărtarea inelului. În schimb, gastric sleeve-ul nu este o metodă reversibilă, îndepărtarea chirurgicala a unei mari porțiuni a stomacului fiind o acțiune definitivă.



Deși în cazul inelului gastric complicațiile postoperatorii pot fi mai numeroase (stări de greață și vomă din cauza faptului că inelul este prea strâns, infecții și sângerare din cauza unor probleme de ajustare a inelului), spre deosebire de gastric sleeve, acesta nu provoacă malabsorbție și nu conduce la deficiențe de asimilare a vitaminelor. Datorită ratei mai mici de apariție a complicațiilor, cât și a rătei mai mari de succes în lupta cu kilogramele nedorite, gastric sleeve-ul a ajuns cea mai apreciată și utilizată metodă de chirurgie bariatrică.


Cui îi este recomandată operația gastric sleeve


Gastric sleeve-ul este tipul de operație chirurgicală recomandată tuturor pacienților care suferă de obezitate morbidă sau obezitate de gradul II căreia i se asociază comorbiditati de tipul diabetului zaharat de tip II, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, apnee de somn, boli osteoarticulare, etc. Este demonstrat științific că post- gastric sleeve, aceste boli se pot ameliora și chiar pot dispărea definitiv.

Pentru a putea efectua o operație de micșorare a stomacului, pacientul trebuie, în primul rând să aibă un indice de masă corporală de peste 40 kg/mp sau de peste 35 kg/mp atunci când au și patologii asociate. De asemenea, înainte de efectuarea operației, pacientul trebuie să parcurgă anumite investigații și analize pentru a exclude anumite afecțiuni care fac operația imposibilă (că de exemplu afecțiunile gastrice). Inclusiv din punct de vedere psihologic pacientul trebuie să fie perfect pregătit pentru toate schimbările ce vor veni după operație.

Foto: Dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității Royal Hospital

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri