masti chirurgicale pentru fata
Sanatate

De teama sa nu ia anumite virusuri si bacterii periculoase, multe persoane aleg sa poarte masti pentru fata. Dar, chiar daca acestea sunt foarte populare, expertii sunt oarecum sceptici cu privire la cat de eficiente sunt mastile medicinale.

Mastile de fata te protejeaza cu adevarat de boli? Cat de eficiente sunt

De teama sa nu ia anumite virusuri si bacterii periculoase, multe persoane aleg sa poarte masti pentru fata. Dar, chiar daca acestea sunt foarte populare, expertii sunt oarecum sceptici cu privire la cat de eficiente sunt.

Exista o multime de tipuri de virusuri. Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, elimina picaturi de saliva si secretii nazale care pot contine diferite bacterii. Daca cineva intra in contact cu acestea, fie in aer, fie prin atingerea unei suprafete pe care ele au ajuns, se poate imbolnavi.

Cat de eficiente sunt mastile medicinale si care sunt cele mai sigure

Mastile de fata pot incetini raspandirea virusurilor transmise in aer. Un studiu din 2008 a descoperit ca cei care au folosit o astfel de protectie erau cu 80% mai putin predispusi sa ia gripa. O alta cercetare din 2009 a aratat ca, in tandem cu spalarea frecventa a mainilor, mastile chirurgicale scadeau riscul de a contacta gripa cu pana la 70%.

"Mastile de orice fel pot fi de ajutor deoarece iti acopera nasul si gura, dar totusi iti lasa ochii deschisi, astfel incat poti contacta si transmite virulul in acest fel", a spus specialistul in boli infectioase, Michael Ison.

Exista doua tipuri de masti pentru fata care te pot ajuta sa reduci sansele de a contacta virusuri si bacterii periculoase: cele chirurgicale si mastile folosite in constructii, cunoscute si sub denumirea de N-95.

"Mastile chirurgicale ofera un anumit grad de protectie impotriva fluidelor, inclusiv celor eliminate de tuse sau stranut, si ofera o oarecare filtrare a aerului. Cu toate acestea, din moment ce acestea nu ofera un sigiliu strans in jurul nasului si a gurii, o mare parte din aerul inhalat si expirat este nefiltrat", a explicat specialistul Richard Martinello.

Si cele folosite in constructii sunt recomandate de experti. Se pare ca acestea filtreaza aproximativ 95% dintre particulele aeriene, inclusiv virusurile si bacterii, insa nu sunt atat de comode si multe persoane intampina dificultati in respiratie in timp ce le poarta.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri