test papanicolau
Sanatate

Tot ce trebuie sa stie o femeie despre testul Papanicolau

Atunci cand este efectuat cu regularitate, testul Papanicolau identifica din timp celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. Analiza a salvat milioane de vieti, dandu-le  voie doctorilor sa trateze si sa indeparteze complet cancerul de col uterin inainte ca acesta sa se raspandeasca in tot corpul.

  • Informatii esentiale:

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de examen Papanicolau. Cel conventional presupune ca proba recoltata sa fie plasata imediat pe lama si fixata. In cazul testului in mediu lichid, proba este pusa intr-un flacon care contine un lichid special si trimisa la laborator.

Asadar, un avantaj in plus pentru examenul Papanicolau in mediu lichid este ca se reduce probabilitatea ca proba sa fie considerata nesatisfacatoare, astfel impunandu-se recoltarea alteia.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Recoltarea probelor pentru laborator dureaza cateva minute si este o operatiune simpla. Medicul foloseste un specul, care tine vaginul deschis, iar cu o spatula sau o perie fina, recolteaza celule de pe colul uterin. Dupa test, poti sa-ti continui ziua ca de obicei, fara nicio interdictie.

Pentru ca rezultatul testului Papanicolau sa fie precis, trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

  • Inainte cu 48 de ore, evita contactul sexual, dusurile vaginale si tampoanele intravaginale, pentru ca acestea pot duce la pierderea ori deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin
  • Fa testul cand nu esti la menstruatie, respectiv in perioada de mijloc a ciclului menstrual
  • Fa regulat testul, astfel medicul tau va putea compara rezultatele si te va ajuta sa previi cancerul de col uterin.
  • Adu-i la cunostinta medicului tau ginecolog rezultatele anormale ale analizelor tale anterioare

Daca te intrebi de ce este necesar acest test, afla ca boala pe care te ajuta sa o descoperi, cancerul de col uterin, nu prezinta, de cele mai multe ori, niciun simptom. Iar atunci cand se manifesta, acestea sunt confuze. C

at despre semnele de avertizare, cum ar fi sangerarile sau scurgerile vaginale anormale, acestea sunt imprecise si confundate cu alte conditii medicale comune.

Unul dintre mituri legat de PAP este ca, odata intrata la menopauza, nu mai trebuie sa faci testul. Medicii recomanda ca femeile aflate la menopauza sa isi faca in continuare testul PAP. Indicat este ca, odata ce depasesti varsta de 65 ani, sa discuti cu medicul tau daca mei este nevoie sa efectueze procedura.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?