hiv studiu
Sanatate

La nivel mondial, peste 35 de milioane de persoane sufera de H.I.V, iar femeile reprezinta peste jumatate din acestea.

Peste jumatate dintre persoanele care sufera de H.I.V sunt femei. Organismul nostru reactioneaza diferit la virus

La nivel mondial, peste 35 de milioane de persoane sufera de H.I.V - iar femeile reprezinta peste jumatate din acestea.

Din nefericire, virusul este principala cauza a deceselor in randul femeilor de varsta reproductiva. In Africa, unele parti ale Americii de Sud si chiar sudul Statelor Unite, noi infectii la femeile tinere contribuie la sustinerea epidemiei.

Femeile si barbatii raspund diferit la acest virus, iar studiile clinice continua sa se bazeze foarte mult pe participarea barbatilor homosexuali. Astfel, tratamente potentiale sunt reduse in acest sens.

O analiza din 2016, realizata de organizatia caritabila AMFAR, a constatat ca femeile au reprezentat o medie de 11% in incercarile de vindecare. Variantele de medicamente antiretrovirale s-au descurcat putin mai bine; 19 procente din participanti care s-au vindecat au fost femei. Studiile privind vaccinurile au fost cel mai aproape de participarea echitabila, la 38%.

"Daca vom gasi un remediu, este important sa gasim un tratament care sa functioneze pentru toata lumea", a spus Rowena Johnston, directorul de cercetare al AMFAR, conform The New York Times.

Femeile si barbatii raspund diferit la virusul H.I.V

Sunt bine cunoscute diferentele dintre sistemele imunitare ale barbatilor si femeilor. De exemplu, gripa produce un raspuns imunitar mult mai puternic la femei.

Se pare ca si raspunsul la infectia H.I.V face organismele sa riposteze diferit. Sistemul nostru imunitar reactioneaza initial fortat, mentinand controlul strict asupra virusului timp de cinci pana la sapte ani.

Dar, pe termen lung, aceasta stare de alerta ridicata are un impact semnificativ. La femei, evolueaza rapid spre SIDA, iar acestea sunt mult mai predispuse la a suferi atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, noi raspundem diferit la unele tratamente medicamentoase.

Cercetatorii au aflat ca femeile care iau Dolotegravir pot naste copiii cu defecte ale tubului neural. Pe de alta parte, sunt sanse mai mari ca Nevirapina sa provoace o eruptie cutanata severa la femei decat la barbati.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: studiu , barbati , femei , hiv

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri