sarcina pe saptamani
Sanatate

Daca este curioasa cum creste bebelusul in burtica ta si care sunt schimbarile pe care le vei suferi, acestea sunt detaliile pe care trebuie sa le stii despre evolutia sarcinii pe saptamani:

Sarcina pe saptamani. Ce se intampla cu mama si copilul

Daca este curioasa cum creste bebelusul in burtica ta si care sunt schimbarile pe care le vei suferi, acestea sunt detaliile pe care trebuie sa le stii despre evolutia sarcinii pe saptamani:

  • Primul trimestru

Saptamana 1

Prima saptamana incepe in prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Saptamana 2

Are loc ovulatia, deci este perioada in care esti fertila si trebuie sa ai contact sexual daca iti doresti un copil. Acum ar fi indicat sa mergi la un control pentru a te asigura ca esti sanatoasa si totul va descurge bine in cazul in care apare o sarcina.

Saptamana 3

Odata ovulul fertilizat, exista deja un embrion foarte mic. Pentru ca este prea devreme nu vei avea niciun simptom de sarcina. Este perioada in care poti face un test de sarcina.

Saptamana 4

Embrionul de marimea unui bob de orez se fixeaza pe peretele uterului. Acest moment va cauza o scurgere vaginala pe care multe femei o confunda cu inceputul mestruatiei. Vei incepe sa te simti balonata, vor aparea greturile matinale, vei urina mai des si te vor durea sanii.

Saptamana 5

Organele embrionului incep sa se dezvolte, apar mugurii din care vor creste mainile si picioarele. Inimioara va incepe sa ii bata, iar tu te vei simti foarte obosita si vei avea schimbari bruste de dispozitie.

Saptamana 6

Il cunosti pe micutul tau fiindca poti face prima ecografie ca sa ii auzi inima. Ai grija sa respecti indicatiile medicului tau pentru ca urmeaza o perioada in care embrionul este vulnerabil.

Saptamana 7

Embrionul este deja de 2 ori mai mare decat in prima zi de fertilizare. Pentru ca organismul tau produce foarte multi hormoni, starile de rau se vor accentua si vei avea mare pofta de mancare.

Saptamana 8

Acum embrionul are urechi si degete din care da energic. In aceasta perioada inima ta face dublu efort pentru a pompa sangele. Cel mai probabil vei avea stari proaste si vei fi deranjata de anumite mirosuri.

Saptamana 9

Embroionul a crescut cat o aluna. Nu ii simti miscarile, dar le poti observa la ecografie.

Saptamana 10

Embrionul tau este acum un fetus. Arata ca un bebelus complet format, are oase destul de puternicesi isi poate indoi manutele si piciorusele.

Saptamana 11

Organele lui sunt functionale. Desi nu stii daca va fi fetita sau baietel, organele sale sexuale incep sa se dezvolte. Din cauza modificarilor hormonale este posibil sa iti sangereze gingiile. Ar fi bine sa mergi la dentist.

Saptamana 12

Unghiile micutului si radacinile din care vor creste dintisorii sunt deja formate. Acum el incepe sa ia in greutate, la fel si tu. Burtica incepe sa creasca.

  • Trimestrul al doilea

Saptamanile 13-19

Bebelusul continua sa se dezvolte si chiar isi misca ochii. Este posibil sa il vezi la ecograf cum isi suge degetelul. Cat despre tine, consuma multe fructe si hidrateaza-te pentru a nu avea probleme cu constipatia. In curand vei simti primele miscari ale celui mic.

In saptamanile 15-18, medicul iti va recomanda sa faci triplul test. Este vorba despre un test de sange pentru diagnosticarea sindromului Down. Vei face si o amniocenteza: ti se va recolta lichid amiotic pentru a detecta a anomaliile si bolile genetice la copilul inca nenascut. Tot in aceasta perioada vei afla si sexul bebelusului.

Saptamanile 20-25

Testele vor continua pentru a afla daca suferi de diabet gestational sau hipertensiune. Fiindca bebelusul devine din ce in ce mai mare, vei avea arsuri la stomac, te vor durea picioarele si spatele.

Saptamanile 26-30

Bebelusul s-a dezvoltat perfect, reactioneaza la vocile cunoscute si la muzica. Inca nu poate respira pentru ca plamanii nu sunt pregatiti, dar se misca mult. Tu ai luat ceva kilograme in plus, obosesti mai repede si ti se pare cam dificil sa respiri pentru ca uterul apasa pe diaframa.

Saptamanile 31-40

Vei simti din ce in ce mai putin miscarile copilului. A crescut si nu mai are loc suficient pentru a se agita. Acum este momentul sa vorbesti cu medicul tau si sa stabiliti modalitatea prin care vei aduce pe lume bebelusul. Incepand cu saptamana a 36-a cantitatea de lichid amniotic scade. Bebelusul este dezvoltat perfect, iar acum incepe sa ia in greutate. Este posibil sa ai o secretie la nivelul sanilor. Este vorba despre colostru, prima hrana a micutului tau.

In functie de cum vei naste, trebuie sa faci anumite analize. De exemplu, daca optezi pentru nasterea naturala, trebuie sa faci analize de secretie vaginala pentru a te asigura ca nu il vei infecta cu un streptococ la nastere. Vei simti tot mai des senzatia de a urina. Bebelusul are aproximativ 50 cm si cantareste aproximativ 3 kilograme.

Nu uita ca doar 5% dintre copii se nasc la termen, dupa 40 de saptamani. Cei mai multi se nasc cu o saptamana sau doua mai devreme ori mai tarziu.

Etichete: nastere , sarcina , bebelus

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri