studiu depresie
Sanatate

Multi experti considera ca exercitiile fizice sunt un tratament eficient impotriva depresiei. Cu toate acestea, noile cercetari pun la indoiala aceasta teorie, aratand ca nu oricine poate beneficia de aceste efecte ale miscarii.

Studiu: Sportul ajuta barbatii, dar nu si femeile diagnosticate cu depresie

Multi experti considera ca exercitiile fizice sunt un tratament eficient impotriva depresiei. Cu toate acestea, noile cercetari pun la indoiala aceasta teorie, aratand ca nu oricine poate beneficia de aceste efecte ale miscarii.

Tratamentul eficient impotriva acestei boli exista, insa cercetarile au aratat ca una din doua persoane care sufera de depresie nu il primesc. Motivele posibile includ diagnosticul gresit sau accesul la resurse.

De altfel, medicii prescriu deseori medicamente antidepresive, dar expertii considera ca un alt tratament mai simplu si mai usor de utilizat poate ajuta: sportul.

Exercitiile fizice pot fi la fel de eficace ca antidepresivele, noteaza Harvard Medical School, desi institutia recunoaste ca medicatia poate fi necesara in cazurile severe. Unul din motivele pentru care sportul este atat de benefic in combaterea depresiei ar putea fi cresterea secretiei de endorfine care apare atunci cand faci miscare. 

Sportul ii ajuta doar pe barbatii care au depresie

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la University of Michigan a demonstrat ca efectul sportului asupra persoanelor diagnosticate cu depresie difera pentru femei si barbati.

Expertii stiu deja ca tulburarile de somn sunt un simptom al depresiei si ca sportul este un potential tratament pentru aceasta boala. In noul studiu, cercetatorii le-au cerut participantilor (1.100 la numar) sa completeze trei chestionare, in cadrul carora existau intrebari despre calitatea somnului, exercitiile fizice pe care le practica si simptomele depresiei.

Cercetatorii s-au asteptat sa gaseasca o legatura intre sport si depresie, insa aceasta conexiune s-a manifestat doar in cazul barbatilor. Activitatea fizica moderata si efortul puternic au avut un efect pozitiv asupra domnilor care au prezentat simptome ale depresiei. Pe de alta parte, doamnele cu astfel de simptome nu au avut beneficii de pe urma aceluiasi tip de efort.

Cel mai recent studiu, pe care cercetatorii l-au publicat in Journal of American College Health, sugereaza ca nici exercitiile de joasa intensitate nu le ajuta pe femeile care se lupta cu depresia.

Aceasta constatare poate fi vitala, deoarece depresia este mai raspandita la femei decat la barbati.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: studiu , barbati , femei , depresie

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?