cuticule unghii manichiura
Sanatate

Ti se exfoliaza pielea si ai pielite dureroase in jurul unghiei? Care este cauza si cum scapi de ele

Indiferent daca esti la un date, o intalnire de afaceri sau chiar in viata de zi cu zi, pielitele din jurul unghiilor pot fi destul de neplacut de privit. Acestea pot fi, de asemenea, dureroase, mai ales daca mananci cu mainile sau acestea vin in contact cu apa.

"Intalnesc adesea pacienti care sufera de exfolierea pielii nu doar de pe fata, ci si din jurul degetelor si unghiilor de la picioare", a spus dermatologul Nivedita Dadu.

Decojirea pielii din jurul unghiei poate fi declansata de o serie de lucruri. Principalele cauze sunt:

  • Factorii de mediu

Pielea noastra este expusa zilnic la o serie de elemente externe, care pot afecta hidratarea pielii. "Pielea cuticulelor suporta cea mai mare parte a agentilor de mediu, care este unul dintre cei mai comuni factori declansatori ai uscarii si exfolierii pielii", a explicat dr. Dadu.

Modificarile sezoniere sunt o alta cauza care provoaca exfolierea pielii. Conditiile meteo dure precum verile uscate sau iernile extreme duc la deteriorarea suprafetei expuse a mainilor si picioarelor.

Medicul mai spune ca spalarea excesiva a mainilor poate duce la uscarea pielii. In plus, ruperea pielitelor poate duce la rani, iar zonele de piele rupta pot fi dureroase.

  • Agenti chimici

Expunerea la substante chimice precum sapunul, detergentii si oja poate provoca o reactie alergica care duce la iritarea pielii si la exfolierea ei.

"Alergiile la diferite produse cosmetice, inclusiv lacurile de unghii si indepartarea lor cu produse pe baza de acetona, ori substante chimice precum sapunul sau detergentii folositi pentru spalarea vaselor, utilizarea manusilor din latex, toate pot duce la decojirea pielii", a mai afirmat dr. Dadu.

Infectii

Dermatologul Chiranjiv Chhabra spune ca exfolierea pielii, aparitia puroiului si a durerii poate indica o infectie bacteriana. Si, cand decojirea este insotita de umflare, roseata, mancarime, poate fi vorba despre una fungica. Ambele afectiune, spune medicul, necesita control specializat.

Anumite boli

O afectiune a pielii poate, de asemenea, determina pielea sa se usuce si sa de exfolieze. "Psoriazisul este o afectiune autoimuna a pielii care poate provoca roseata, cresterea si craparea pielii din jurul deterelor. Eczema cronica, dermatita atopica sunt alte boli care pot duce la uscarea si modificarea structurii pielii", a spus dr. Dadu.

Cand este cazul sa te ingrijorezi pielitele din jurul unghiei

Dr. Dadu spune ca nu este cazul sa te alarmezi fiindca deteriorarea cuticulelor si exfolierea pielii din acea zona se intampla din cauza factorilor de mediu.

"Remediile casnice, cum ar fi mentinerea hidratarii pielii si urmarea unor masuri preventive, pot ajuta foarte mult. Cu toate acestea, daca afectiunea persista si arata simptomele asociate, in afara de cojirea pielii, trebuie sa consulti imediat un dermatolog", recomanda expertul.

Cum previi uscarea pielii

Foloseste o crema hidratanta pentru maini, pe care sa o masezi in jurul unghiillor in mod regulat, in special dupa mese. De asemenea, asigura-te ca bei suficienta apa pentru a iti mentine corpul hidratat si adopta o dieta sanatoasa care sa cuprinda cel putin cinci portii de fructe si legume.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: pielite , unghie , deget

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri