Vară, vacanță, valiză, aparat foto, încălțări, ochelari de soare. Foto: Shutterstock
Timp Liber

Vară, vacanță, valiză, aparat foto, încălțări, ochelari de soare. Foto: Shutterstock

5 sfaturi pentru ca încălțămintea să nu-ți facă probleme în vacanță

Indiferent spre ce tip de vacanță te îndrepți - fie că preferi o escapadă relaxantă la plajă, explorarea unui oraș la pas sau câteva zile pe munte  - mersul pe jos este un numitor comun. Iar încălțămintea nepotrivită ți-ar putea strica oricând concediul. Pentru a evita situațiile neplăcute, înainte de a-ți planifica ținutele este esențial să arunci în valiză încălțările potrivite. 

Iată cum să-ți alegi pantofii ori sandalele pentru vacanță, potrivit specialiștilor în podologie, citați de travelandleisure.com.

Nu pleca în vacanță cu încălțări noi

Nu aștepta până când pleci în vacanță pentru a purta pantofii noi. Îți pot provoca durere, bătături, bășici sau alte răni, spun medicii.

Ca să te asiguri că nu-ți vor crea probleme, poartă-i câteva ore prin casă. Așa îți vei da seama dacă sunt potriviți pentru drumurile pe care le-ai planificat pentru vacanță.

Vară, vacanță, plajă, sandale, pălărie. Foto: Shutterstock

Împachetează inteligent 

Cu siguranță nu vei împacheta o haină de iarnă pentru o călătorie în Caraibe. La fel și cu încălțările. Alege-le în funcție de destinație și activitățile pe care le-ai planificat. Dacă ai de gând să mergi mult pe jos sau în drumeții, atunci alege pantofi care să-ți susțină bine piciorul, să fie confortabili și să te protejeze, este sfatul doctorului Scott Melamed.

„Dacă te prinde ploaia și îți udă pantofii, scoate branțurile. Dacă porți orteze, îndepărtează-le și lasă pantofii să se usuce complet. Toate acestea îți vor face ziua următoare mai confortabilă”.

Dacă nu vrei să plătești bani în plus pentru încălțăminte impermeabilă chiar înainte de vacanță, atunci ia-ți la tine un spray hidroizolant.

Camping, drumeție, încălțări. Foto: Shutterstock

Alege încălțăminte cu șireturi sau curele

Da, pantofii în care piciorul intră rapid, cum sunt balerinii, sunt preferații multora, dar când vine vorba de confort și de prevenirea rănilor, nu sunt neaparat cea mai bună opțiune. Asigurați-vă că pantofii sunt bine fixați în picioare: sandalele ce au curele reglabile și pantofii cu șiret sunt cele mai bune variante. „Balerinii arată grozav, dar din păcate vă pot produce tot felul de probleme”, a spus doctorița Hiren Patel. „Dacă alegeți să-i purtați, asigurați-vă că au curele pentru a ține piciorul în poziție corectă și o talpă mai groasă”.

Vară, vacanță. Foto: Shutterstock

Șlapii nu sunt deloc indicați la drum lung

Nu asigură structură și nici stabilitate. Nu sunt deloc indicati pe un teren mai stâncos. Optati pentru sandalel speciale pentru drumeții.

Nu purta aceleași încălțări toată ziua. Ia-ți pantofi de rezervă în valiză

Nu uita să ai la tine o mini-trusă de prim ajutor pentru picioare

Purtați șosete cu fibre de argint

Dacă mergeți într-o zonă caldă și ați planificat drumeții, evitați să purtați șosete din bumbac sau lână, care tind să absoarbă transpirația și să rămână ude. Nu purtați nici șosete prea groase, deoarece acestea vor provoca frecare. Picioarele tale tind să se umfle când e vremea caldă, ceea ce va duce la apariția de vezicule. Specialiștii recomandă utilizarea șosetelor cu fibre de argint care împiedică înmulțirea bacteriilor și ciupercilor, datorită particulelor derivate din argint din țesătură.

De asemenea, împachetați niște pudră de talc, antiperspirantă, pentru a reduce transpirația în caz de nevoie.

 

Vară, vacanță, valiză, aparat foto, încălțări, ochelari de soare. Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?