Mata Hari
Timp Liber

Cu o suta de ani in urma, Mata Hari era impuscata de un pluton de executie francez, fiind acuzata de spionaj in favoarea Germaniei. In ultimele sale clipe ale vietii le-a zambit calailor sai.

Cine a fost Mata Hari, prima "femeie fatala" a vremurilor moderne. Povestea ei, inca un mister

Cu mai bine de o suta de ani in urma, Mata Hari era impuscata de un pluton de executie francez, fiind acuzata de spionaj in favoarea Germaniei. In ultimele clipe ale vietii le-a zambit calailor sai.

Portretizata ca prototip al femeii fatale si unul dintre cei mai mari spioni ai istoriei, Mata Hari a inspirat filme, musicaluri, spectacole de balet si carti, inclusiv recenta lucrare a lui Paulo Coelho, "The Spy: A Novel of Mata Hari".

Margaretha Geertrude Zelle, pe numele ei adevarat, s-a nascut in Olanda, in anul 1876. Era fiica unui comerciant de palarii, care desi a avut succes, nu a fost ferit de faliment.

La varsta de 14 ani a fost inscrisa la scoala unei manastiri, insa doi ani mai tarziu a fost exmatriculata pentru seducerea directorului institutiei.

La varsta de 18 ani, s-a casatorit cu un varstnic ofiter scotian din armata olandeza, pasionat de aventuri amoroase si alcool si nu de intemeierea unei familii. Cei doi au avut impreuna doi copii, dintre care unul a murit imediat dupa nastere.

Casnicia lor a durat doar sapte ani, date fiind excesele bahice urmate de iesiri violente ale sotului, dar si din cauza pasiunii lui Mata pentru barbatii in uniforma.

Dupa divort,  Margaretha Geertrude Zelle isi schimba numele in Mata Hari

In 1902, Geertrude se vede lipsita de orice fel de sprijin material si de posibilitatea de a-si castiga existenta. Asa ca pleaca in Franta pentru -si incerca norocul in afaceri. In Paris se reinventeaza ca dansatoare de striptease si isi ia numele de Mata Hari, "ochiul zorilor" in limba malayana.

Punctul de cotitura in viata ei avea sa il constituie obtinerea unei slujbe in cadrul unui circ ambulant. Aici a invatat secretele dansului oriental si tot aici i-a venit ideea sa pretinda ca este fiica unei indiene care a murit in chinurile nasterii.

In scurt timp, a fost asaltata de o multime de admiratori care erau dispusi sa plateasca sume imense pentru favorurile ei. Devenise cea mai scumpa curtezana din Europa si era favorita barbatilor cu ranguri sociale inalte.

Mata Hari a fost tradata de un iubit

Conform Time, printre iubitii ei se numara si maiorul Arnold Kalle, militar german. El a fost cel care, folosind un cod despre care stia ca a fost decifrat de catre francezi, a transmis un mesaj identificand-o drept spion.

Mata Hari a fost arestata intr-un hotel luxos din Paris, in februarie 1917, iar procesul sau a avut loc cinci luni mai tarziu, cu usile inchise. Desi procuratura a invinuit-o pentru moartea a 50.000 de soldati francezi, nu au fost furnizate dovezi sau explicatii cu privire la modul in care a provocat aceste decese.

Desi a cochetat atat cu germanii, cat si cu francezii, nu exista nicio dovada ca Mata Hari a furnizat informatii militare vreunei tabere.

In iulie 1917, guvernul francez a gasit-o vinovata de spionaj. Executivul olandez s-a ferit sa intervina, iar Mata Hari a fost executata dupa ce a petrecut luni indelungate incarcerata in conditii mizerabile.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri