femei studiu alcool
Timp Liber

Femeile i-au ajuns din urma pe barbati in ceea ce priveste cantitatea de alcool consumata. Daca in general, barbatii erau de doua ori mai predispusi sa consume alcool, in comparatie cu femeile, acest lucru nu mai este valabil pentru noua generatie.

De ce femeile sunt mai afectate de alcool decat barbatii. Ce au aratat ultimele cercetari

Femeile i-au ajuns din urma pe barbati in ceea ce priveste cantitatea de alcool consumata. Daca in general, barbatii erau de doua ori mai predispusi sa consume alcool, in comparatie cu noi, acest lucru nu mai este valabil pentru noua generatie.

Conform BBC, femeile nascute intre 1991 si 2000 beau la fel de mult ca si omologii lor de sex masculin, iar acestea ar putea chiar sa ii depaseasca, in cele din urma, sunt de parere oamenii de stiinta.

In SUA, potrivit datelor nationale, femeile sufera din ce in ce mai mult din cauza efectelor nocive ale alcoolului. Rata mortalitatii cauzate de ciroza a crescut cu 57% in randul femeilor cu varste intre 45 si 64 de ani din 2000-2015, comparativ cu 21% in randul barbatilor. De asemenea, in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani, rata mortalitatii cauzata de aceasta boala a crescut cu 18%.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

De ce beau femeile?

Motivul pentru care femeile incep sa bea este diferit de cel al barbatilor. Femeile beau ca sa-si inabuse durerea emotionala, in timp ce barbatii incep sa bea mai mult datorita presiunii sociale.

De multe ori, bautul este privit ca o modalitate de a trece mai usor peste stresul zilnic. Femeile sufera de anxietate si depresie de doua ori mai mult decat barbatii, de aceea sunt mai predispuse sa recurga la alcool.

Dar problema nu este ca femeile beau mai mult. Cercetatorii au demonstrat ca organismele femeilor sunt afectate in mod diferit de alcool, fata de cele ale barbatilor.

Organismul femei este mai vulnerabil la alcool 

Oamenii de stiinta au descoperit ca reprezentantele sexului frumos produc cantitati mai mici de o enzima numita alcool dehidrogenaza (ADH), care este eliberata in ficat si metabolizeaza alcoolul.

Asta inseamna ca la femei, alcoolul este mai concentrat in fluidele din corp. Fiindca organismul nostru metabolizeaza mai greu alcoolul in stomac, un procent mai mare de alcool intra in sange si in ficat.

Mai mult, fluctuatia nivelului hormonal din timpul ciclului menstrual, dar si contraceptivele orale incetinesc rata metabolizarii alcoolului.

Femeile care consuma alcool in mod excesiv, tind sa dezvolte dependenta si probleme medicale, in ceea ce priveste ficatul, inima, mai rapid decat barbatii. De asemenea, creierul femeilor este mai sensibil la alcool decat cel al barbatior.

Multe dintre aceste diferente de gen in ceea ce priveste efectele alcoolului asupra organismului nu au fost descoperite pana in ultimele decenii. Cel mai vechi studiu legat de diferentele de gen in ceea ce priveste ADH, de exemplu, a fost publicat in 1990.

De fapt, aproape toate studiile clinice privind alcoolul au fost efectuate in intregime pe barbati, pana in anii 1990.

Sursa foto: iStock/Getty Images

Etichete: studiu , barbati , femei , dependenta

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?