fericire imbratisare
Timp Liber

Ghid de fericire. Secrete pentru o viata fericita si linistita

“Intotdeauna am fost de parere ca adevaratul scop al vietii este doar sa fii fericit, sa te bucuri de viata ta. Sa ajungi intr-un loc de unde sa nu vrei sa pleci. Atata lume isi petrece viata luptand sa ajunga mereu intr-un alt punct”, crede scriitorul Wayne Dyer.

Fie ca ne-o dorim pentru noi sau pentru cei dragi, fericirea este unul dintre lucrurile pe care le pretuim cel mai tare. De multe ori uitam sa ne bucuram, lasandu-ne prinsi in evenimente petrecute in trecut sau incercand sa controlam viitorul. Potrivit Time, exista cateva metode usor de pus in practica, care ne pot asigura fericirea. Iata care sunt acestea:

Bucura-te de prezent

Sa iti faci mintea sa se focuseze pe momentele prezente poate parea un proces descurajant. Nu este usor sa anulezi un obicei de ani de zile. Cand observi ca mintea ta se indreapta spre ganduri orientate in viitor, poti sa le indepartezi si sa te focusezi pe ceea ce se intampla in prezent.

Sa presupunem ca te afli la birou, ca te joci cu copilul sau iei cina cu partenerul si observi ca mintea ta este in alta parte. Sigur, nu este pentru prima data cand se intampla asta, dar poate fi deranjant pentru tine. Primul tau gand poate fi "wow, sunt aici cu cei dragi si nu ma pot concentra la asta". Felicitari, tocmai ai facut primul pas: constientizarea!

Gaseste fericirea in lucrurile marunte

Ia o pauza de la tehnologie

Unul dintre cele mai bune exercitii pentru a regasi bucuria pe care ne-o ofera lucrurile mici este sa ne luam ochii de la orice tip de ecran si sa petrecem o zi relaxanta in natura, fara niciun program. In felul acesta ne lasam mintea sa se relaxeze. Poate parea ciudat la inceput si este posibil sa isi faca aparitia anxietatea deoarece suntem obisnuiti sa avem activitate in permanenta. Mintea are insa nevoie de ceva timp sa se stabilizeze.

Sa fii ambitioasa si sa ai obiective este esential. Insa pentru a le atinge, trebuie sa faci tot posibilul pentru a ramane prezenta. Cand te concentrezi 100% asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit sau asupra oamenilor in compania carora te afli, totul devine mai vesel - chiar si lucrurile banale. Aceasta bucurie, la randul ei, te ajuta sa fii mai productiva, mai carismatica si sa construiesti relatii mai bune.

Incearca sa fii prezenta in mod constient

Poti incepe cu un exercitiu de 10 minute. De exemplu, daca ai de facut o prezentare PowerPoint sau lucrezi la o sarcina pe care o dispretuiesti, foloseste aceste activitati pentru a-ti antrena atentia. S-ar putea sa le gasesti chiar distractive. Observa ce iti distrage atentia, daca o faci intentionat si incearca sa te concentrezi exclusiv asupra sarcinii la indemana.

Dupa birou, fa-ti timp sa privesti apusul, sa petreci timp cu animalul de companie, cu alte cuvinte sa te bucuri de fiecare experienta pe care o traiesti in prezent. Nu este vorba cat de repede se deruleaza fiecare activitate, ci despre act in sine. Sa gasesti placere in a face lucruri, sa observi fiecare detaliu.

Apeleaza la diferite activitati pentru a elimina anxietatea

Mediteaza

Meditatia te poate ajuta sa iti dezvolti o stare de calm si liniste in mintea ta, eliminand anxietatea care vine prin urmarirea viitorului. Cercetarile arata ca meditatorii cu experienta au mai putina activitate a creierului in zonele insarcinate cu ratacirea mintii.

Exista o multime de forme de meditatie. Gaseste-o pe cea mai potrivita pentru tine. Daca meditatia nu te atrage, exista si alte activitati care au acelasi efect. De exemplu yoga, tai chi sau mersul pe jos in natura. Cauta o activitate care iti va permite sa iti linistesti mintea, gandurile, emotiile si dorintele, astfel incat sa ramai ancorata in prezent.

Concentreaza-te asupra respiratiei tale

O practica veche si eficienta care te ajuta sa te focusezi pe momentele prezente este sa te concentrezi asupra unui singur lucru, de exemplu asupra respiratiei. Cand realizezi ca mintea iti rataceste, respira adanc, iar pe masura ce respiri, elibereaza-ti gandurile, ca si cand le expiri constient si adu-ti atentia inapoi.

Un alt exercitiu de respiratie care te poate ajuta sa iti consolidezi atentia este numararea respiratiei. Contorizeaza fiecare respiratie si cand ajungi la 10, ia-o de la capat. Poate nu pare interesant, dar studiile arata ca exercitiul sporeste capacitatea de a acorda atentie si de a ramane in prezent.

Bucura-te de fiecare senzatie

Cand te simti bine, inchide ochii si bucura-te de asta. Infdiferent ca e vorba despre o placere data de dragoste sau una senzoriala, savureaza complet senzatia sau experienta.

In loc sa citesti in timp ce mananci, savureaza-ti mancarea. Cercetarile arata ca a invata sa te bucuri de experientele tale placute ajuta la extinderea sentimentului. In felul asta experientele tale vor fi mai satisfacatoare.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri