spa
Timp Liber

Deborah Szekely avea doar 18 ani cand, impreuna cu sotul sau, s-a mutat din California in Mexic. Era anul 1940, iar dr. Edmund Szekely, cetatean maghiar si profesor, fusese chemat in Europa sa lupte cu Hitler. In schimb, cei doi au trecut granita si au deschis un centru wellness numit Essene School of Life.

La 96 de ani e regina vietii sanatoase. Secretele lui Deborah Szekely, femeia care a inventat SPA-ul modern

Deborah Szekely avea doar 18 ani cand, impreuna cu sotul sau, s-a mutat din California in Mexic. Era anul 1940, iar dr. Edmund Szekely, cetatean maghiar si profesor, fusese chemat in Europa sa lupte cu Hitler. In schimb, cei doi au trecut granita si au deschis un centru wellness numit Essene School of Life.

Clima era perfecta, solul fertil, iar curtea din spate o zona montana tocmai buna pentru excursii.

Au redenumit proprietatea Rancho la Puerta, iar prietenii, asociati si adepti ai stilului de viata sanatos conduceau din Los Angeles pana la Tecate numai ca sa petreaca o saptamana cu cortul, ajutandu-i prin gradina si ascultandu-l pe Szekely discutand despre pericolele cauzate de nicotina, expunerea la soare si meritele vegetarianismului.

Deborah s-a nascut intr-o familie adepta a unui stil de viata sanatatos. Mama sa, o asistenta medicala, a fost vicepresedintele Societatii Vegetariene din New York si si-a hranit familia cu alimente crude. De fapt, chiar deficitul de banane a determinat mutarea familiei din Brooklyn in Tahiti, pe cand Deborah avea 8 ani.

Acolo ea l-a intalnit pe Szekely, care tinea prelegeri cu privire la importanta unei vieti sanatoase. La 16 ani, i-a devenit secretara, iar un an mai tarziu sotie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

In timp ce Szekely tinea prelegeri la tabara lor de wellness, sotia sa se ocupa de restul sarcinilor. In 1958, cei doi au deschis o noua locatie, Golden Door, o versiune a Rancho's Summer Camp, insa pentru femei.

Golden Door a fost vanduta in 1998 si din 2011 cei doi s-au retras, lasand afacerile pe mana fiicei lor. Inca mai viziteaza ambele statiuni balneoclimaterice in mod regulat.

Deborah a acordat un interviu publicatei The Cut despre cum arata o zi din viata sa si care sunt secretele unei vieti lungi si sanatoase:

  • Care este primul lucru pe care il faci cand te trezesti?

Iau o pauza. Calculatorul si telefonul pot astepta. Primele 20 de minute dupa ce ma trezesc reprezinta timpul in care comunic cu mine.

  • Meditezi?

Da, dar meditez "in actiune". Sunt prezenta, invaluita intr-o stare de liniste. Nu stau si ma gandesc: 'Doamne, vreau sa fiu linistita'. Cand incerc cu adevarat sa fac asta, mereu adorm.

  • Cum arata planul meselor in fiecare zi?

Intotdeauna acelasi: afine, iaurt de lapte integral, granola si o multime de scortisoara. Principala mea masa este pranzul, de obicei la ora 1 sau 2 dupa amiaza. Imi place sushi. Cina poate consta intr-un simplu ou. Cand sunt obosita sau nu stiu ce vreau sa mananc, mereu spun: 'Ah, voi manca sushi'.

  • De ce crezi ca atat de oameni sunt nefericiti?

Exista o veche zicala: "Fericirea este dificil de gasit in interior, imposibil de gasit in alta parte". Nu va puteti astepta ca altii sa va faca fericiti. Trebuie sa gasiti lucruri care va multumesc pe voi, care nu depind de ceilalti.

  • Ce trebuie sa facem ca sa fim mai fericiti? Presupune exercitiu? Meditatie?

Toate cele de mai sus. Dar, practic, setati obiective realizabile pentru fiecare zi. Planificati-va ziua pentru a avea succes. Asteptarile nerealiste pe care unii le au garanteaza frustrarile. Sanatatea mea este importanta pentru a fi fericita in viata de zi cu zi, deci si dieta este importanta. De astfel, eu sunt pesco-vegetariana. Mananc peste, dar nu si carne.

  • Obisnuiesti sa te alinti cu achizitii scumpe?

Nu mai fac asta acum fiindca am 96 de ani, dar acum cativa ani obisnuiam sa cumpar o rochie sau o tinuta cu adevarat grozava o data pe an.

Deborah spune ca uraste barfele, adora sa citeasca o carte buna si iubeste mirosul aerului proaspat.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri