mame casatorite studiu
Timp Liber

Te-ai astepta ca un parinte singur, care se ocupa singur de treburile gospodariei si de ingrijirea copilului, sa aiba mai multa munca de facut acasa decat mamele care beneficiaza de ajutorul partenerului. Insa lucrurile nu stau deloc asa.  Oamenii de stiinta au constat ca femeile casatorite au mai multe sarcini de facut acasa, cu conditia ca partenerul lor sa fie un barbat.

Mamele casatorite muncesc mai mult in gospodarie decat cele singure. Care este explicatia

Te-ai astepta ca un parinte singur, care se ocupa pe cont propriu de treburile gospodariei si de ingrijirea copilului, sa aiba mai multa munca de facut acasa decat mamele care beneficiaza de ajutorul partenerului. Insa lucrurile nu stau deloc asa.  Oamenii de stiinta au constat ca femeile casatorite au mai multe sarcini de facut acasa daca partenerul lor e un barbat.

Femeile casatorite cu barbati petrec mai mult timp facand treburi casnice decat mamele singure, potrivit unui nou studiu realizat de sociologii de la Universitatea din Maryland, Universitatea din Texas si Universitatea din California de Sud. De ce?

"Mamele casatorite cresc volumul sarcinilor in gospodarie pentru a raspunde asteptarilor privind mancarea gatita, hainele curate si curatenia casei - rutina lor este integrata in definitiile contemporane ale comportamentului adecvat pentru sotii si mame", au declarat autorii cercetarii.

Cat timp aloca femeile muncii in gospodarie

Conform lucrarii, femeile casatorite petrec in medie 2,96 de ore pe zi facand treburi casnice, iar femeile necasatorite aloca 2,41 ore pentru munca din gospodarie.

Zilnic, mamele necasatorite au cu 10 minute mai mult timp liber decat cele casatorite, in timp ce acestea din urma dorm cu 13 minute mai putin.

Constatarile sunt valabile daca mamele casatorite lucreaza cu norma intreaga sau sunt casnice, deoarece timpul femeii casatorite devine o "resursa comuna a gospodariei".

"Casatoria ramane o institutie care mareste cererea in gospodarie si in ingrijirea copiiilor prin convingerile esentialiste ca femeile se concentreaza in mod natural asupra casei si caminului", scriu autorii, concluzionand ca femeile casatorite prioritizeaza sarcinile casnice in defavoarea timpului liber sau somnului.

Lucrarea prezenta nu indica faptul ca un alt adult in casa creste volumul muncii casnice, ci arata ca barbatii nu contribuie la crearea egalitatii in casa, mai mentioneaza sociologii.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: studiu , barbati , femei , gospodarie

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri