Timp Liber

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circulatie bancnota de 20 de lei, care o va celebra pe Ecaterica Teodoroiu.

Moment istoric. Dupa 150 de ani, o femeie va aparea pe o bancnota romaneasca

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circulatie bancnota de 20 de lei, care o va celebra pe Ecaterina Teodoroiu.

In acest fel, institutia sustine preocuparile pentru consolidarea egalitatii de gen. Anul trecut, banca centrala a ales imaginea Reginei Maria pentru bancnota aniversara de colectie dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

„Promovarea imaginii unei femei pe o bancnota cu putere circulatorie este un demers care raspunde unui interes public legitim - de promovare a personalitatilor feminine - ce a gasit o larga sustinere in societatea romaneasca”, explica BNR.

Reusita i se datoreaza si Janinei Nectara Constantin, blogger international de moda, care a initiat o campanie ce isi propune sa omagieze femeile importante ale Romaniei, prin aparitia lor pe banii romanesti.

Cine este Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu s-a nascut pe data de 14 ianuarie 1894, la Vadeni. Ea a contribuit la infiintarea primelor organizatii de cercetasi din tara.

Dupa ce Romania a intrat in Primul Razboi Mondial, Ecaterina s-a inscris la o unitate de combatanti pentru a isi razbuna fratii care au pierit pe campul de lupta si a activat ca asistenta medicala pe frontul din Oltenia.

A fost luata prizoniera, dar a reusit sa evadeze, curajul sau aducandu-i gradul de sublocotent.

Din pacate, a murit la varsta de 23 de ani, la sfarsitul bataliei de la Marasesti, unde a luptat in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri